Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2015. 11:24:00
ZANIMLJIVO

Isprekidani san najveći je krivac za loše raspoloženje

Ako ste loše raspoloženi i mislite da je to zato što ste se digli na lijevu nogu, razmislite još jednom - glavni krivac je isprekidani san

Evo zašto ste loše volje
Evo zašto ste loše volje (Arhiva)

Isprekidani san ima najveći utjecaj na loše raspoloženje, pokazalo je istraživanje u kojem su znanstvenici izlagali ispitanike različitim uvjetima spavanja. 

Slučajnim odabirom izloženi su tijekom tri uzastopne noći višekratnim prisilnim buđenjima, kasnom odlasku u krevet i time uvjetima nedovoljnog sna ili neometanom snu.

Mjerenje razine dobrog i lošeg raspoloženja upitnicima pokazalo je da ispitanici iz prve dvije skupine nakon prve noći imaju podjednaku razinu dobrog i lošeg raspoloženja.

No, razlike su nastupile nakon druge noći. Kod onih s isprekidanim snom značajnije je palo dobro raspoloženje (31%) u odnosu na one s nedovoljno sna (12%). Razlika nije uočena pri mjerenju razine lošeg raspoloženja.

"Kad se vaš san ometa tijekom čitave noći nemate mogućnosti napredovati kroz faze sna na način da dobijete dovoljno dugačku sporovalnu fazu koja je ključna u pružanju osjećaja obnove tijela", kaže voditelj istraživanja, psihijatar Patrick Finan.

Finan kaže kako istraživanje pokazuje da negativni učinci isprekidanog sna na pozitivno raspoloženje mogu biti kumulativni.

03.11.2015. 11:24:00
http://metro-portal.hr/isprekidani-san-najveci-je-krivac-za-lose-raspolozenje/94831/