Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2021. 10:31:00
WOW!

Islandsko putovanje u središte Zemlje

Vulkan Krafla s velikim kraterskim jezerom tirkizne boje, oblacima dima i bazenima sumpornog blata jedno je od najimpresivnijih islandskih prirodnih čuda

Kako do magme?
Kako do magme? (Arhiva)

Ovdje, na sjeveroistoku Islanda, skupina međunarodnih istraživača priprema se bušiti dva kilometra u srce vulkana. Svrha ovog 'žilvernovskog' projekta gradnja je prvog podzemnog opservatorija magme u svijetu.

Projekt vrijedan 100 milijuna dolara pokrenut je još 2014. godine, a prva bušenja trebala bi početi 2024. U njemu sudjeluju znanstvenici i inženjeri s 38 istraživačkih instituta i tvrtki iz 11 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku.

Njihova je namjera izbušiti rupu do magmatske komore u vulkanu.

Suprotno od lave koja izbija na površinu, magma, rastaljeni stjenovit materijal ispod Zemljine površine, znanstvenicima je i dalje zagonetka.

Opservatorij u Krafli bit će prvi takav u svijetu, rekao je Paolo Pappale, vulkanolog s talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju INGV.

"Nikada nismo proučavali podzemnu magmu, osim kad bismo slučajno nabasali na nju prilikom bušenja" u vulkanima na Havajima, u Keniji i u samoj Krafli 2009., dodao je Pappale.

Znanstvenici se nadaju da će projekt dovesti do velikog napretka u iskorištavanju geotermalne energije i da će produbiti znanje o predviđanju vulkanskih erupcija i rizika.

Ključno je znati gdje se nalazi magma kako bismo bili spremni za erupciju, rekao je Pappale. "Bez toga, mi smo gotovo slijepi", dodao je.

Nije tako duboko

Poput mnogih znanstvenih dostignuća, opservatorij magme rezultat je neočekivanog otkrića.

Kad su 2009. godine inženjeri radili na proširenju geotermalne elektrane Krafla, golemo svrdlo slučajno je probušilo magmatski džep na dubini od 2,1 kilometra.

Dim se podigao iz bušotine, a poteklo je i nešto lave koja je oštetila opremu za bušenje. Međutim, nije došlo do erupcije niti je itko ozlijeđen.


29.11.2021. 10:31:00
http://metro-portal.hr/islandsko-putovanje-u-srediste-zemlje/135365/