Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 00:30:11
POTPUNA BLOKADA

Islandski vulkan prizemljio zrakoplove po Europi

Golemi oblik pepela iz islandskog vulkana koji je prekrio sjever Europe uzrokovao je u četvrtak najveći prekid letova od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Dužnosnici su rekli da će biti potrebni dani da nebo ponovno postane sigurno u jednom od najzagušenijih područja zrakoplovnih linija. Oblak koji se nalazi više kilometara iznad Zemlje može blokirati mlazne motore i pokvario je planove puta desecima tisuća osoba.

U Velikoj Britaniji su otkazani svi letovi koji nisu žurni i većina zrakoplova će ostati na zemlji najmanje do petka u podne. Vlasti u Irskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Belgiji također su zatvorile svoj zračni prostor. Francuska je zatvorila 24 zračne luke, uključujući glavnu zračnu luku Charles de Gaulle u Parizu a nekoliko letova iz SAD-a moralo je biti vraćeno.

Oblak pepela iz islandskog vulkana postao je prijetnja zračnom prometu kada je otišao istočno prema sjevernoj Europi na visini između 6000 i 11000 metara gdje pepeo mogu usisati motori zrakoplovi i blokirati se. Pored toga dim i pepeo ometaju vidljivost.

Britanska agencija za zračni promet u četvrtak je rekla da produžuje zabranu prometa do petak u podne. Agencija je rekla da nikada nije obustavila sve letove u svom zračnom prostoru ali da su mnogi prizemljeni nakon terorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001.

"Ljudi se ne sjećaju kada je to bilo ovih razmjera", rekao je Patrick Horwood iz agencije. "A sigurno ne radi vulkana".

Kyla Evans, glasnogovornica bruxelleskog Eurocontrola koji nadzire zračni promet, rekla je da je zbog pepela otkazano oko 4000 od 20.000 dnevnih letova u Europi. Tokom dana došlo je do novih otkazivanja kada su u četvrtak navečer zatvorene njemačke zračne luke u Berlinu i Hamburgu.

U petak se očekuju novu smetnje "no gdje i u kojim razmjerima ovisit će o meteorološkim uvjetima", rekla je Evans.

Meteorolozi AccuWeather servisa iz Pennsylvanie rekli su da će sadašnji oblak pepela ugrožavati zračni promet u Europi najmanje do nedjelje. Einar Kjartansson, geofizičar iz Islandskog meteorološkog ureda, rekao je da bi problem mogao trajati tjednima, ovisno koliko će vjetrovi raznositi pepeo.

Geološki institut SAD-a rekao je da je od 1983. do 2000. godine oko 100 zrakoplova uletjelo u oblak vulkanskog pepela. U nekim su slučajevima motori na kratko prestali raditi no nije bilo fatalnih incidenata. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 00:30:11
http://metro-portal.hr/islandski-vulkan-prizemljio-zrakoplove-po-europi/37965/