Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 21:11:42
NEIZVJESNOST

Islandski vulkan prijeti europskoj turističkoj sezoni

Već više od mjesec dana islandski vulkan izbacuje pepeo i ne pokazuje znakove da bi mogao prestati sa svojom aktivnošću, što bi moglo poremetiti planove za ljetne godišnje odmore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zrakoplovne vlasti i geolozi slažu se da Europa mora biti i dalje spremna na prekide zračnog prometa dok se kompjutorskim projekcijama pokušava utvrditi u kojem će smjeru otploviti oblaci pepela idući put.

"Mi se ne pretvaramo da smo vidoviti", rekao je Einar Kjartansson, geofizičar u Islandskoj meteorološkoj službi, od kojega često traže da pretpostavi idući korak vulkana Eyjafjallajoekulla otkako je počeo izbacivati lavu i pepeo 20. ožujka.

Ogromna količina pepela, koji može zagušiti motore zrakoplova, prisilila je većinu zemalja sjeverne Europe da zatvori zračni promet od 15. do 20. travnja i prizemlji oko 10 milijuna putnika širom svijeta.

Irska turistička središta ovise o dolasku Europljana i Amerikanaca koji stižu zrakoplovima i strahuju od ljetne sezone u slučaju da ne prestane vulkanska aktivnost.

Oblaci pepela koji izlaze iz islandskog vulkana raspršili su se i zračni promet je nanovo normaliziran na europskom nebu, objavio je u četvrtak Eurocontrol koji ne predviđa probleme u sljedeća 24 sata. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 21:11:42
http://metro-portal.hr/islandski-vulkan-prijeti-europskoj-turistickoj-sezoni/39974/