Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2011. 18:38:00
OVISNOST O CIGARETAMA

Islanđani će cigarete moći kupovati samo na recept

Iako bi uskoro mogli biti proglašeni bolesnicima zbog ove navike, pušači će svejedno morati plaćati punu tržišnu cijenu za svoj porok

Fotografija vijesti

Islandski parlament Althing ovih dana razmatra zakonski prijedlog da se pušenje proglasi ovisnošću, što znači da će se država prema pušačima odnositi kao prema bolesnicima, javlja Hina. To konkretno znači da će pušači biti obvezni redovito posjećivati liječnika, a cigarete nabavljati isključivo u ljekarni.

Sukladno prijedlogu, liječnici bi pušače-pacijente trebali poticati na prestanak pušenja i slati ih na tečajeve za odvikavanje, a ako to ne pomogne, propisivali bi im cigarete.

Iako bi bili proglašeni pacijentima, pušači ne bi cigarete dobivali besplatno, nego bi ih plaćali po tržišnoj cijeni, a odlazak u inozemstvo po cigarete na Islandu ionako se ne bi isplatilo, budući je ta otočna država izolirana i udaljena od susjeda.

Turisti koji posjećuju Island već se suočavaju s rigoroznim carinskim pregledima, koji su posebno usmjereni na cigarete i alkohol.

Bivša islandska ministrica zdravstva Siv Friedleifsdottir, koja predvodi inicijativu zajedno sa zastupnicima svih pet islandskih parlamentarnih stranaka, smatra da društvo nije dovoljno svjesno rizika od pušenja i da se treba "konačno probuditi".

Borba protiv pušenja na Islandu traje već godinama, a nakon što je 1991. pušilo 30 posto stanovnika, danas ih samo oko 15 posto poseže za duhanskim užicima. Tome su pridonijele i višestruke povišice poreza na duhan kao i gospodarska kriza koja je pogodila mnoge Islanđane.

Kutija cigareta na Islandu stoji 900 islandskih kruna (5,41 eura).

04.07.2011. 18:38:00
http://metro-portal.hr/islandjani-ce-cigarete-moci-kupovati-samo-na-recept/60944/