Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2017. 09:45:00
BRAVO

Island ponovno pokazuje primjerom kako spolovi trebaju biti ravnopravni

Iako je Svjetski ekonomski forum objavio da je Island najbolje rangirana zemlja po pitanju spolne ravnopravnosti, i dalje su u toj zemlji žene u prosjeku zarađivale 14 do 18 posto manje od muškaraca

Na Islandu mora biti vagica... :)
Na Islandu mora biti vagica... :) (Arhiva)

Island će biti prva zemlja na svijetu koja će natjerati poslodavce da dokažu da su plaće jednake, bez obzira na spol, etničku, seksualnu ili nacionalnu pripadnost, objavila je islandska vlada.

Objasnili su da će ovoga mjeseca prijedlog zakona predstaviti u parlamentu, a on će zahtijevati od svih poslodavaca koji imaju više od 25 zaposlenih da dokažu da daju jednaku plaću za isto radno mjesto. Vjeruje se da je ovim činom Island prva zemlja na svijetu koja će to zahtijevati i od javnih i od privatnih tvrtki.

Ovim činom skandinavska zemlja od oko 330.000 stanovnika želi do 2022. godine izbrisati jaz u plaćama među spolovima. "Pravo je vrijeme učiniti nešto radikalno po ovom pitanju. Jednaka prava su ljudska prava. Moramo osigurati i muškarcima i ženama jednake mogućnosti na radnom mjestu. Naša je odgovornost poduzeti sve kako bismo to postigli", kazao je ministar spolne jednakosti i socijalnih poslova, Thorsteinn Viglundsson.

Iako je Svjetski ekonomski forum objavio da je Island najbolje rangirana zemlja po pitanju spolne ravnopravnosti, i dalje su u toj zemlji žene u prosjeku zarađivale 14 do 18 posto manje od muškaraca.

Očekuje se da će zakon proći u parlamentu, jer ga podržavaju i vlast i oporba, a vlada se nada implementirati ga od 2020. godine.

08.04.2017. 09:45:00
http://metro-portal.hr/island-ponovno-pokazuje-primjerom-kako-spolovi-trebaju-biti-ravnopravni/104180/