Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2011. 12:51:37
ICESAVE

Island glasuje o vraćanju duga Britaniji i Nizozemskoj

Islandski birači počeli su glasovati na referendumu o povratu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, nastalog nakon stečaja islandske banke Icesave

Fotografija vijesti

Prema anketama uoči glasovanja čini se da će Islanđani ponovno odbaciti sporazum o vraćanju duga, prenosi Hina. Na referendumu se glasuje o financijskom ugovoru kojim se islandska vlada obvezala isplatiti oko 3,9 milijarda eura Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, jer su one obeštetile 340.000 štediša iz svojih zemalja nakon stečaja islandske banke Icesave u listopadu 2008.

Riječ je o drugom referendumu o tom pitanju pošto su u ožujku prošle godine Islanđani s više od 90 posto glasova odbacili nešto nepovoljniji sporazum o vraćanju duga. Nakon tog odbijanja donesen je novi zakon i parlamentarni zastupnici su za njega glasovali, no u veljači ga je na opće iznenađenje islandski predsjednik Olafur Grimsson odbio potpisati i odlučio o njemu raspisati referendum.

Ankete uoči glasovanja pokazuju da se između 52 i 57 posto Islanđana protivi sporazumu. Odbacivanje sporazuma o povratu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj moglo bi ugroziti pristupanje Islanda Europskoj uniji.

Europska komisija priopćila je ovaj tjedan da je pitanje islandske banke Icesave bilateralno pitanje koje ne bi trebalo utjecati na pristupne pregovora Islanda, koji su pokrenuti u srpnju 2010. Komisija ipak strahuje da bi, ostane li pitanje Icesavea neriješeno, London i Den Haag ipak mogli kočiti pristupne pregovore.

09.04.2011. 12:51:37
http://metro-portal.hr/island-glasuje-o-vracanju-duga-britaniji-i-nizozemskoj/57532/