Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2011. 15:16:00
SPORNE IZJAVE

Islamska zajednica BiH razočarana Josipovićevim verbalnim istupima

Rrvatski predsjednik dao je intervju za Reuters u kojemu je rekao kako očekuje da zbivanja u arapskom svijetu neće radikalizirati muslimane koji žive u BiH

Ivo Josipović
Ivo Josipović (CROPIX)

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine "razočarana" je izjavama hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kojima se sugerira mogućnost radikaliziranja muslimana u BiH, izjavio je predsjednik Sabora IZ-a u BiH Safet Softić.

"Josipović je zbog dosadašnjeg rada zadobio veliko povjerenje građana BiH pa i Bošnjaka. Utoliko ta izjava više iznenađuje i frustrira", izjavio je Softić, kako ga u četvrtak citira "Dnevni avaz". Lokalni mediji u BiH prenijeli su dijelove intervjua koji je hrvatski predsjednik ovaj tjedan dao agenciji Reuters i u kojemu je rekao kako očekuje da zbivanja u arapskom svijetu neće radikalizirati muslimane koji žive u BiH. Čelni čovjek najvišeg tijela IZ-a u BiH Softić kaže kako se u toj zemlji očekivalo da predsjednik Josipović bude regionalni lider u pomirenju i gradnji boljih odnosa.

"Hrvatska treba biti čimbenik stabilnosti u BiH, a ne netko tko destabilizira prilike na ovim prostorima. To može dovesti u pitanje odnose dviju zemalja, ali i odnose među narodima u BiH", kazao je Damir Hadžić.

"Ima li posljednja (Josipovićeva) izjava veze s formiranjem vlasti u BiH ili je izazvana činjenicom da su takve izjave primamljive za Europsku uniju, ne znam", kazao je Softić ustvrdivši kako s muslimanima u BiH "nikad nitko nije imao probleme, no oni s drugima jesu". Komentare hrvatskog predsjednika o muslimanima u BiH osudile su i neke političke stranke u toj zemlji koje okupljaju pretežito Bošnjake. Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Hadžić kazao je kako je to bio "još jedan u nizu nepotrebnih komentara o stanju u BiH".

"Hrvatska treba biti čimbenik stabilnosti u BiH, a ne netko tko destabilizira prilike na ovim prostorima. To može dovesti u pitanje odnose dviju zemalja, ali i odnose među narodima u BiH", kazao je Hadžić za "Avaz". Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića na Josipovićeve je izjave reagirala priopćenjem u kojemu je je ocijenila kako hrvatski predsjednik "podilazi raširenim predrasudama o islamu i muslimanima" sugerirajući kako su retrogradni i destruktivni. Radikalni muslimanski elementi u BiH su tijekom rata mogli stići samo preko Hrvatske uz potporu "režima Franje Tuđmana", ustvrdili su u Silajdžićevoj stranci.

Predsjednik Josipović je, u intervjuu za Reuters u utorak, u kojem je govorio o hrvatskim pristupnim pregovorima s EU, govorio i o nemirima u Libiji ističući kako je zabrinut da bi zbivanja u toj sjevernoafričkoj državi mogla utjecati na radikalne muslimane u susjednoj BiH kazavši da je riječ o "sigurnosnom problemu ne samo za njih (sjevernu Afriku), nego za cijelu južnu Europu". Istaknuo je da je zabrinut time što je u Bosni bilo radikala, osobito tijekom rata u toj zemlji, koji su došli iz drugih zemalja i dodao da su "neki od njih još tamo, a neki su otišli iz Bosne" te kazao kako misli "da je lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno, da razumije i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku suradnju".

07.04.2011. 15:16:00
http://metro-portal.hr/islamska-zajednica-bih-razocarana-josipovicevim-verbalnim-istupima/57464/