Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2012. 12:57:47

Islamističke stranke: Nismo prijetnja Americi i Izraelu

"Islamističke stranke nisu nikakva prijetnja. One su jamac demokracije i osobnih sloboda", kazao je Sahbi Atig, predstavnik Ennahde

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što američka vlast i javnost gaje veliko nepovjerenje prema islamističkim strankama koje su došle na vlast u arapskim zemljama nakon Arapskog proljeća, one čine sve kako bi uvjerili Amerikance da im nisu prijetnja, prenosi Hina.

"Ovdje smo da bi raspravljali, prikazali istinu američkoj javnosti o islamu i islamističkim strankama", kazao je Sahbi Atig, predstavnik Ennahde, islamističke stranke koja ima većinu u nacionalnoj skupštini Tunisa.

"Islamističke stranke nisu nikakva prijetnja. One su jamac demokracije i osobnih sloboda", dodao je Atig uoči konferencije u prestižnom institutu Carnegie Endowment u Washingtonu.

U razgovoru za Washington Post, Abdul Mawgud Darderi iz egipatske Muslimanske braće, izjavio je da "zid nepovjerenja treba pasti, ali je to posao za dvoje".

Glasnogovornik Bijele kuće potvrdio je da se već nekoliko mjeseci vodi dijalog s Muslimanskom braćom, jednim od glavnih aktera u postrevolucionarnom razdoblju u Egiptu.

"Prosuđivat ćemo sve političke aktere u Egiptu prema njihovim djelima i angažmanu na području demokracije i zaštite osobnih sloboda", upozorio je Jay Carney.

Bombardirani pitanjima uoči konferencije u Washingtonu, predstavnici islamističkih stranaka su, govoreći o šerijatskom pravu, objasnili da ono "nije u suprotnosti sa slobodom, pravdom, demokracijom i pravnom državom". Također su podsjetili da je u brojnim političkim strankama, kako u Europi tako i u SAD-u, "vjera upisana u njihove vrijednosti".

06.04.2012. 12:57:47
http://metro-portal.hr/islamisticke-stranke-nismo-prijetnja-americi-i-izraelu/69813/