Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 11:18:51
RAVNO U LICE

Iskrenost prema šefovima dobra je za zdravlje i posao

Ako želite smanjiti razinu stresa, poboljšati vlastito zdravlje i poboljšati odnos nadređenog prema sebi recite mu što o njemu ili njoj mislite

(Arhiva)

Tvrtke bi svojim zaposlenicima trebale omogućiti redovito procjenjivanje nadređenih kako bi bili sretniji, zdraviji i smanjili razinu stresa kojem su izloženi, zaključak je istraživanja predstavljenog na konferenciji Britanskog udruženja psihologa održanoj u Brightonu.

U istraživanju je sudjelovalo 150 viših kadrova tvrtki koji su bili podijeljeni u dvije skupine od kojih su jednoj predstavljena mišljenja zaposlenika o njima.

"Voditelji tvrtki koji su bili upoznati s komentarima podređenih bili su otvoreniji za prijedloge i spremniji na promjene svog načina rada, a to je direktno utjecalo na njihovu efikasnost", zaključak je studije.

"Radnici koji mogu biti iskreni prema šefovima na taj se način oslobađaju stresa čije su posljedice, poput straha, depresije, ubrzanog rada srca i visokog krvnog tlaka, sveprisutne", pojasnila je jedna od sudionica istraživanja.

Prema riječima psihologa radnici često uzimaju bolovanje zbog stresa, a to nije rješenje nego guranje problema 'pod tepih' koje, između ostalog, povećava količinu posla drugim radnicima, a time i pritisak na njih što u konačnici čini više štete i njima i cijeloj tvrtki.

14.01.2010. 11:18:51
http://metro-portal.hr/iskrenost-prema-sefovima-dobra-je-za-zdravlje-i-posao/30653/