Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2016. 21:34:00
SAVJETI

Iskrenost i vjernost temelj su svake dobre veze

Pitanje iskrenosti i vjernosti u mnogim vezama je ključni stup opstanka. Vrlo je mali broj emotivnih partnera koji ne daju preveliki značaj ovom pitanju

Kako će vam veza ostati - ona prava?
Kako će vam veza ostati - ona prava? (Dreamstime)

U razdoblju modernog načina življenja, vrijeme velike dinamike i raznolikosti života, postavlja se sve češće pitanje - kako ostati iskren i vjeran u vezi?

Prije nego dođemo do odgovora na ovo pitanje, trebamo postaviti drugo pitanje - zašto se događa preljub u vezi?

U samom startu svake emotivne priče postoji jaka privlačnost i emocija koje održavaju vezu zanimljivom i fleksibilnom. Međutim, nakon upoznavanja partnera i prolaska kroz određene faze, uglavnom se javlja želja kod partnera da dođe do promjene, tipski rečeno, do otvaranja tajne veze.

Taj moment se uglavnom objašnjava da nam je trenutni partner dosadan, nefleksibilan, nezanimljiv, agresivan itd.

Onog trenutka kada se otkrije preljub, druga strana iz partnerskog odnosa osjeća se povrijeđeno, slomljeno, anksiozno i javlja se želja za samoćom ili osvetom. Nekada takvi trenuci ostave trajan trag na emociju povrijeđenog partnera. Sumnjate li da vas partner ili partnerica vara?

Ako ste otkrili preljub potrebna je pravovremena reakcija jer partner koji je izvršio preljub uglavnom se ne kaje, ali nije pravilo. I dalje nastavlja s novim partnerom / partnericom, što je u većini slučajeva u današnjem urbanom svijetu normalno.

Iako većina povrijeđenih partnera misli da je problem u novoj osobi, to nije osnovni problem, jer samoj fazi preljuba prethodila je monotonija ili konflikti u emotivnoj priči. Dolazak nove osobe samo je potvrda stanja faze. Ali emotivno prihvaćanje takve situacije je vrlo bolno.

Nakon svega rečenog dolazimo do osnovnog pitanja - kako ostati iskren i vjeran u vezi?

U samom početku potrebno je da pored emocije postoji određeno poštovanje prema partneru / partnerici.

Samim ophođenjem iz koncepta zajedništva - "Mi" dajemo specifičnu dozu stabilnosti svom emotivnom partneru. Nikada ne treba potencirati jedninu u emotivnoj vezi, kao na primjer- Ja sam ili Ja ću, jer to djeluje poražavajuće na partnera koji se u tim momentima osjeća nepoželjno u odnosu. To je prvi korak ka stabilnosti jedne emotivne veze, a samim tim iskrenosti i vjernosti.

Drugi moment tzv. "Blokator monotonije" može nekada odigrati ključnu ulogu u opstanku veze. Njegova je uloga da blokira dosadna stanja, veze i pasivnost veze i da odvede partnere ka zajedničkom cilju kako bi partneri našli zajednički cilj, pored emocije i usmjeravajući se ka ostvarenju istog učinili vezu svježom i produktivnom.

Kako ostati iskren i vjeran u vezi je pitanje koje nosi veliki broj odgovora. Suština je da stvari promatramo fleksibilnije i da vjernost ne bude glavni parametar odnosa, jer opterećuje vezu.

02.06.2016. 21:34:00
http://metro-portal.hr/iskrenost-i-vjernost-temelj-su-svake-dobre-veze/98452/