Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2012. 10:44:00
OSJEĆAM ...

Iskoristite intuiciju za donošenje ispravnih odluka

Odluke donosimo gotovo u svakom trenutku, neke svjesno, neke nesvjesno, a intuicija nam može pomoći da budu najbolje moguće

Oslonite se na osjećaj
Oslonite se na osjećaj (Arhiva)

Zagonetka donošenja odluka i procesa koji se u tim trenucima odvija u mozgu muči znanstvenike odavno. Neke tehnike, poput NLP-a, imaju jasan i dobar odgovor na to, no znanstvenici su tek sad došli do nekih spoznaja.

Istraživanje na sveučilištu u Tel Avivu pokazalo je da je intuicija precizno i moćno oruđe koje treba koristiti pri donošenju odluka, jer su ispitanici napravili pravi izbor u 90 posto slučajeva kad su se oslanjali na intuiciju.

Jedan od najvažnijih dijelova procesa donošenja odluka je integracija vrijednosti u proces odlučivanja, čak i kad se radi na intuitivnoj razini. Voditelj istraživanja Marius Usher kaže da ljudi imaju fantastičnu sposobnost intuitivne procjene raznih mogućnosti, što ga je navelo na zaključak da mozak ima određeni sustav specijaliziran za procjenu vrijednosti.

Ispitanici su morali napraviti odabir između grupa brojeva na lijevoj i desnoj strani monitora koje su predstavljale dobitke na burzi. Kako su se brojevi izmjenjivali velikom brzinom, nije bilo vremena za računanje pa su se morali osloniti na intuiciju. 

Kad je odabir bio između šest parova brojeva, koje su mogli brzo zbrojiti u glavi, njihova preciznost biranje veće količine novca bila je 65 posto, a kad su prikazana 24 para, što nisu mogli zbrojati nego se osloniti na intuiciju, preciznost je porasla na nevjerojatnih 90 posto.

Stoga, kad vam unutarnji glasić počne šaptati, poslušajte ga.

10.11.2012. 10:44:00
http://metro-portal.hr/iskoristite-intuiciju-za-donosenje-ispravnih-odluka/74780/