Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2009. 18:56:07
GOSPODARSKA POLITIKA

Irski javni službenici stupili u jednodnevni štrajk

Dok sindikati grme o lošim potezima vlade, štrajkaši su 'dan otpora' odlučili iskoristiti za šoping u jeftinim trgovačkim centrima

(Getty Images)

Irski učitelji zatvorili su škole, medicinske sestre napustile su odjele a službenici urede u utorak prosvjedujući protiv planova vlade da smanji plaće i spriječi da nacionalni dug izmakne nadzoru.

Premijer Brian Cowen, pod pritiskom Bruxellesa i agencija za ocjenjivanje da smanji proračunski deficit, planira smanjiti potrošnju u proračunu koji se donosi 9. prosinca unatoč protivljenja sindikata i nekih članova njegove nepopularne vladajuće koalicije.

"Osiguravamo skrb ljudima u vrlo teškim situacijama i smatramo da imamo pravo na dobru plaću za to", rekla je jedna od medicinskih sestra koje sudjeluju u štrajku.

Cowen kaže da je smanjenje potrošnje potrebno kako bi se stabilizirao deficit na 12 posto BDP-a prije no što se počne smanjivati prema EU-ovoj gornjoj granici od 3 posto koju Bruxelles želi postići do 2014.

Sindikati žele postupniju financijsku reformu koja bi trajala barem do 2017. i kažu da ona treba početi većim porezima za one s najvišim prihodima a ne smanjivanjem potrošnje.

Bez smanjivanja Europska komisija je predvidjela da bi irski deficit mogao doći blizu 15 posto iduće godine, što je najveći deficit u zemljama Unije.

Štrajk bi trebao trajati 24 sata tijekom kojih će većina javnih ustanova biti zatvorena a djelatnici hitnih službi osiguravati samo osnovnu skrb.

Čini se da su mnogi zaposlenici javnih službi štrajk iskoristili kao dodatan slobodan dan te, kažu izvješća, dolazi do prometnih čepova na cestama prema mnogo jeftinijim sjevernoirskim trgovačkim centrima. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 18:56:07
http://metro-portal.hr/irski-javni-sluzbenici-stupili-u-jednodnevni-strajk/27168/