Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2010. 22:54:49
POJAS GAZE

Irski aktivisti spremni za novu dopremu humanitarne pomoći

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire i još četvero Iraca bili su na brodu Rachel Corrie kojeg je Izrael zaustavio

irski aktivisti Pojas Gaze pomoć
irski aktivisti Pojas Gaze pomoć (Getty Images)

Petero irskih propalestinskih aktivista koje su izraelske snage uhitile nakon pokušaja probijanja blokade Gaze, rekli su u ponedjeljak, po povratku u Dublin, da su spremni za novu ekspediciju dopreme humanitarne pomoći palestinskim područjima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire, zauzeta za palestinsku stvar, i još četvero Iraca bili su na irskom brodu Rachel Corrie koji je prevozio humanitarnu pomoć za Pojas Gaze, a u subotu ga je nenasilno zaustavila izraelska mornarica.

Odgovarajući na pitanje planira li ponovo putovati u Gazu, kapetan broda i aktivist Derek Graham je rekao: "O Isuse, odmah", kako prenosi The Irish Times.

I Mairead Maguire je izjavila da se želi vratiti u Gazu, pozivajući irsku vladu i američkog predsjednika Baracka Obamu da potaknu dijalog o ukidanju izraelske blokade Gaze, prenio je BBC.

Irski brod Rachel Corrie s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze zaustavila je u subotu izraelska mornarica, nenasilno preuzela nadzor nad njim i odvela ga u luku Ashdod gdje je pregledala teret i prekrcala ga, a aktiviste u nedjelju deportirala. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 22:54:49
http://metro-portal.hr/irski-aktivisti-spremni-za-novu-dopremu-humanitarne-pomoci/42011/