Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2013. 19:08:00
LOL

Irska šamarčina slovenskim ucjenama

Dowling je rekao da se radi o bilateralnom pitanju između dviju zemalja koje same moraju naći rješenje

Slovenske ucjene ne prolaze
Slovenske ucjene ne prolaze (Arhiva)

Irski veleposlanik u Sloveniji Kieran Dowling izjavio je u u petak da je pitanje Ljubljanske banke bilateralno pitanje koje trebaju riješiti Hrvatska i Slovenija i da očekuje kako će Hrvatska postati članicom EU s 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno.

Irska je s 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om pa je veleposlanik te zemlje, na poziv slovenskih parlamentaraca, članovima vanjskopolitičkog odbora i odbora za pitanja EU slovenskog parlamenta, predstavio prioritete Irske u tom svojstvu, pri čemu je posebno istaknuo aktivnosti za stabilnost, gospodarski rast i radna mjesta te nastavak širenja integracije.

S obzirom da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju predviđen s 1. srpnja ove godine slovenski zastupnici najviše su se zanimali za ulogu Irske u rješavanju slovensko-hrvatskog spora oko Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj, s obzirom da Slovenija rješenjem tog pitanja uvjetuje početak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Iznoseći svoje poglede na to pitanje više je članova odbora iznijelo mišljenje da bi Irska u sporu s Hrvatskom mogla djelovati kao posrednik, što je irski veleposlanik isključio. Dowling je rekao da se radi o bilateralnom pitanju između dviju zemalja koje same moraju naći rješenje.

Kazao je da Irska ne može biti posrednik u tom sporu te da očekuje da će Hrvatska postati članicom Europske unije s 1. srpnja, kako je i predviđeno.

11.01.2013. 19:08:00
http://metro-portal.hr/irska-samarcina-slovenskim-ucjenama/75920/