Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 15:31:53
NEDOSTATAK POVJERENJA

Iranu i dalje prijete sankcije unatoč potpisivanju sporazuma

UN je već donio tri paketa sankcija Iranu zbog njegova odbijanja da prekine obogaćivanje urana

Iran sankcije
Iran sankcije (Getty Images)

Iranu i dalje prijete sankcije Ujedinjenih naroda unatoč potpisivanju sporazuma s Brazilom i Turskom o razmjeni nuklearnog goriva, ocijenili su u ponedjeljak diplomati bliski Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

"Nema problema sa sporazumom o reaktoru za nuklearno istraživanje u Teheranu. Ali, dogovor o osiguranju goriva za taj reaktor neće utjecati na međunarodnu zajednicu i njezino stajalište o pitanju obogaćivanja uranija", rekao je zapadni diplomat koji nije htio otkriti identitet.

Teheran je u ponedjeljak objavio da nastavlja obogaćivati uranij unatoč potpisivanju sporazuma s Turskom i Brazilom. No turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je u ponedjeljak da nakon ovog sporazuma nove sankcije Iranu "nisu potrebne".

Iran, Turska i Brazil donijeli su u ponedjeljak zajednički prijedlog o razmjeni iranskog nuklearnog goriva na turskom teritoriju za uranij obogaćen do 20 posto, uskladišten na turskom teritoriju, pod nadzorom IAEA-e. Po tom prijedlogu Iran bi u Tursku slao 1.200 kg niskoobogaćenog uranija (3,5 posto), gdje bi ga, najdulje za godinu dana, zamijenio za 120 kg visokoobogaćenog uranija (20 posto) potrebnog za istraživački reaktor u Teheranu.

IAEA od listopada pokušava uvjeriti Iran da potpiše sporazum sa SAD-om, Francuskom i Rusijom o isporuci niskoobogaćenog uranija koji bi se u Rusiji obogaćivao do 20 posto, a zatim u Francuskoj prerađivao u gorivo. Iran dosad nije odgovorio na taj prijedlog, opravdavajući se nedostatkom povjerenja.

IAEA nije komentirala potpisivanje sporazuma s Turskom i Brazilom, kao ni američki, francuski i ruski predstavnik u UN-u. Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je "ovaj sporazum znak međunarodnoj zajednici da još ima mjesta za diplomaciju. Turska i Brazil pokazali su da je vrijeme za uključivanje diplomacije". (hina/metro-portal)

17.05.2010. 15:31:53
http://metro-portal.hr/iranu-i-dalje-prijete-sankcije-unatoc-potpisivanju-sporazuma/40223/