Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2010. 19:59:45
PROTURJEČNA IZVJEŠĆA

Iranski medii negiraju pokušaj atentata na Ahmadinedžada

Proturječna izvješća uslijedila su nakon eksplozije u blizini predsjedničke kolone Mahmuda Ahmadinedžada u gradu Hamadanu na zapadu zemlje, javljaju agencije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Iranske novinske agencije kategorično su svojim kasnijim izvješćima opovrgnule bilo kakav pokušaj atentata, iako je za Reuters izvor u Ahmadinedžadovu uredu rekao da je bio u pitanju napad. Izvor je rekao da je Ahmadinedžadov konvoj napadnut na putu iz zračne luke prema stadionu gdje je iranski predsjednik trebao održati govor. Ahmadinedžad je prošao neozlijeđen. "Napad se dogodio ujutro. Ništa se nije dogodilo predsjednikovu automobilu. Nastavljamo istragu kako bi doznali tko stoji iza toga", rekao je taj izvor.

No, iranski državni mediji navode u kasnijim izvješćima da se zapravo radi o petardi koju je bacio mladić uzbuđen predsjednikovim posjetom. Ahmadinedžad se kasnije pojavio na televiziji koja je prenosila njegov govor te je izgledao smireno i nije spominjao nikakav napad.

Državna novinska agencija IRNA objavila je da je "ushićeni mladić iz Hamadana od uzbuđenja bacio petardu. To nije uzrokovalo nikakvu paniku među okupljenima koji su srdačno pozdravljali predsjednika". IRNA za sve krivi medije. "Neki strani mediji pokušali su iskoristiti ovaj događaj, radi drugih ciljeva", navodi agencija bez objašnjenja. "Neki domaći mediji eksploziju petarde prozvali su eksplozijom granate, a neki su dodali da se radi o granati kućne izrade i to je izazvalo nesporazum", piše IRNA.

Panarapska televizija Al-Arabija javila je da se radilo o bombi, a i neke su iranske agencije, poput Farsa, prvo javilo da se radilo o napadu eksplozivnom napravom. Kasnije je Fars povukao taj izvještaj i priklonio se službenoj verziji događaja.

U ponedjeljak, u govoru na jednoj konferenciji u Teheranu, Ahmadinedžad je rekao kako vjeruje da Izrael na njega planira izvesti atentat. "Glupi cionisti unajmili su plaćene ubojice da bi me smaknuli", rekao je.

No, oporbeni aktivisti upozoravaju kako su to dvije različite stvari - s jedne strane da predsjednik priča o napadima, a s druge da se oni doista dogode. "To je očit znak da u Iranu nije sve tako dobro i da kontrola nije sveobuhvatna, što je suprotno uvriježenom mišljenju", rekao je Merdad Honsari, iranski oporbenjak koji živi u Londonu. No, sudeći prema reakcijama državnih medija, čini se kako vlasti svim silama žele umanjiti značaj toga događaja.

U Iranu je aktivno nekoliko naoružanih skupina koje se protive vlasti - većinom etnički Kurdi na sjeverozapadu, Baluči na jugoistoku i Arapi na jugozapadu. Zabranjeni Mudžahedini Halk, koje je SAD uvrstio na listu terorističkih skupina, izveli su mnogobrojne protuvladine napade nakon islamske revolucije 1979. Njoj se pripisuje odgovornost za dva bombaška napada 1981. u kojima su ubijeni deseci visokih dužnosnika u Teheranu, uključujući predsjednika i premijera. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 19:59:45
http://metro-portal.hr/iranski-medii-negiraju-pokusaj-atentata-na-ahmadinedzada/45664/