Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2011. 22:03:00

Iranski film "Nader i Simin, razdvajanje" dobio Zlatnog medvjeda

"Nader i Simin, razdvajanje" je psihološka drama koja kroz prikaz jednog para iz srednje klase koji se nalazi u procesu rastave, donosi analizu suvremenog iranskog društva

Asghar Farhadi
Asghar Farhadi (YouTube)

Glavna nagrada 61. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Zlatni medvjed, pripala je filmu iranskog redatelja Asghar Farhadija "Nader i Simin, razdvajanje", priopćio je u subotu u Berlinu stručni žiri na čelu s talijansko-američkom glumicom Isabellom Rossellini, prenosi Hina.

"Iranci su jedan vrlo strpljiv narod", rekao je redatelj Farhadi. On je u svom govoru, u kojem se zahvalio žiriju i predsjedniku Berlinalea Dieteru Kosslicku, spomenuo i iranskog redatelja Jafara Panahija koji je službeno član ovogodišnjeg žirija Berlinalea ali je prije odlaska u Berlin osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Farhadi je izrazio nadu da će se Panahijeva situacija "uskoro riješiti". "Nader i Simin, razdvajanje" je psihološka drama koja kroz prikaz jednog para iz srednje klase koji se nalazi u procesu rastave, donosi analizu suvremenog iranskog društva.

Srebrni medvjed, velika nagrada žirija pripala je mađarskom redatelju Beli Tarru za film "Torinski konj". Srebrni medvjed za najbolju režiju pripao je njemačkom redatelju Ulrichu Koehleru za film "Bolest spavanja". Oba Srebrna medvjeda za najbolja glumačka ostvarenja, kako ženska tako i muška, pripala su cjelokupnoj glumačkoj ekipi pobjedničkog iranskog filma "Nader i Simin, razdvajanje".

Srebrni medvjed za najbolji scenarij pripao je Joshui Marstonu i Andamionu Murataju za film "Forgiviness of Blood" koji tematizira problematiku krvne osvete u Albaniji. Srebrnog medvjeda za umjetnički domet dobila je ekipa argentinskog filma "El Premio". Iranski film "Nader i Simin, razdvajanje" je od svoje projekcije slovio kao favorit za Zlatnog medvjeda. Neki od filmova poput "Margin Call" američkog redatelja JC Chandora ili "Coriolanus" britanskog glumca i redatelja Ralpha Fiennesa prošli su bez nagrada.

Na ovogodišnjem Berlinaleu je od početka festivala u devet programa prikazano oko 400 filmova iz 58 zemalja. U sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) Hrvatski audio vizuelni centar (HAVC) predstavio je aktualnu hrvatsku filmsku produkciju. Na rubu Berlinalea hrvatskoj glumici Mariji Škaričić dodijeljena je nagrada Shooting Stars koja se od 1998. dodjeljuje mladim europskim glumačkim nadama. Berlinale završava u nedjelju programom rezerviranim za širu publiku. Kako je priopćeno, tijekom 61. Berlinalea prodano je preko 300.000 ulaznica.

19.02.2011. 22:03:00
http://metro-portal.hr/iranski-film-nader-i-simin-razdvajanje-dobio-zlatnog-medvjeda/55567/