Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2009. 11:00:05
treniranje strogoće

Iranska policija palicama i suzavcem tjera prosvjednike

Oporba se okupila na glavnom teheranskom trgu prosvjedujući protiv aktualne vlade, a policija je već uhitila dvije prosvjednice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Iranska policija palicama je i suzavcem pokušala rastjerati sve koji su se okupili na glavnome teheranskom trgu izvikujući parole protiv vlade, izvijestili su očevici, a prenose agencije.

Policija i pripadnici Garde revolucionara ranije su upozorili oporbu da ne sudjeluje u prosvjedima što su ih za danas najavili teheranski studenti, a organizirani su u znak sjećanja na troje kolega ubijenih 1953. za vrijeme vladavine bivšega šaha.

Oporba je upozorena da ne koristi studentsko okupljanje za ponovno poticanje demonstracija protiv vlade te da će bilo kakvo protuzakonito okupljanje biti spriječeno.

Unatoč upozorenjima oporba se okupila na trgu Ferdovsi izvikujući slogane protiv aktualne vlade, a policija je već uhitila najmanje dvije prosvjednice koje podržavaju oporbenog vođu Mirhoseina Musavija.

"Dvije prosvjednice nosile su zelenu vrpcu (znak potpore Musaviju), kad ih je policija uhitila pred Sveučilištem u Teheranu", navodi se na internetskoj stranici Rah-e Sabz.

Internetska stranica Rah-e Sabz izvijestila je također da su vlasti prekinule mreže mobilnih telefona u ponedjeljak u Teheranu kako bi spriječile Musavijeve pristaše u komunikaciji. "Mobilne telefonske veze u Teheranu i na području Sveučilišta u potpunom su prekidu", navodi se na stranici. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 11:00:05
http://metro-portal.hr/iranska-policija-palicama-i-suzavcem-tjera-prosvjednike/28038/