Metro-portal.hr

objavljeno 30.10.2009. 21:50:24
NOVI PROBLEMI

Iran želi zamjensko nuklearno gorivo

IAEA smatra da je zahtjev neprihvatljiv, a diplomati ne znaju radi li se o pokušaju odugovlačenja pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Iran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) poručio da želi novo nuklearno gorivo za teheranski reaktor prije nego pristane otpremiti većinu obogaćena uranija u Rusiju i Francusku, izjavili su u petak diplomati.

IAEA je u četvrtak zaprimila od Irana poruku za koju je rekla da je to početan odgovor na nacrt sporazuma o nuklearnom gorivu, a zapadni diplomati izjavili su, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da su zapadne sile u toj poruci otkrile iranski zahtjev za trenutačan pristup nuklearnom gorivu te da je to neprihvatljivo.

"Iranci žele dobiti gorivo obogaćeno uranom za svoj reaktor prije nego ga pošalju u inozemstvo, a to jednostavno nije prihvatljivo", rekao je jedan diplomat za Reuters, a drugi je potvrdio da je to točno. Diplomati su izjavili da nije jasno je li iranski prijedlog ozbiljan ili Iranci samo pokušavaju odugovlačiti pregovore.

U skladu s nacrtom sporazuma, koji je u početku listopada u Beču izradio glavni direktor IAEA-e Mohamed El Baradei nakon bečkih razgovora s predstavnicima Irana, SAD-a, Francuske i Rusije, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uran na daljnju obradu u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Planom o suradnji s IAEA-om predviđeno je da Iranci do kraja 2009. Rusiji u jednoj pošiljci predaju 1.200 kg niskoobogaćena urana. Moskva bi ga trebala obogatiti na 19,75 posto i tako obrađena vratiti Irancima. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 21:50:24
http://metro-portal.hr/iran-zeli-zamjensko-nuklearno-gorivo/25410/