Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2009. 11:39:45
Bizarno

Iran zabranio lutke bez hijaba u izlozima

Iranska policija upozorila je prodavače trgovina da u izlozima ne izlažu lutke bez hijaba (tradicionalne marame koja pokriva glavu) ili pokazuju njihove obline.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)

Muškarcima je zabranjeno nošenje mašni i kravata, kao i prodaja ženskog donjeg rublja, izjavila je policija. Taj potez dio je kampanje kojom se pokušao zaustaviti zapadnjački utjecaj na način oblačenja, koji je postao popularan posljednjih 10 godina.

˝Anti-islamsko ponašanje˝ na meti je napada otkad je predsjednik Ahmadinejad prvi put izabran 2005. ˝Upotreba neobičnih lutaka u izlozima, kojima nisu pokrivene obline kao i glava zabranjuje se svim dućanima kao i trgovačkim centrima˝ stoji u policijskom izvješću.

Iranski mediji navode kako su u prošlosti takve kampanje uglavnom trajale preko ljeta, međutim prošlogodišnja zabrana, koja se uz sve ostalo odnosila i na upotrebu uskih hlača, trajala je i tijekom zime.

Iranke koje prvi put prekrše pravilo načina odijevanja obično su samo upozorene, no one koje nastave kršiti zabranu mogu biti i sudski gonjene.

23.09.2009. 11:39:45
http://metro-portal.hr/iran-zabranio-lutke-bez-hijaba-u-izlozima/22709/