Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2013. 05:54:00
OPASNOST

Iran velikim koracima unapređuje nuklearni program?

Iran planira značajno širenje svojih nuklearnih kapaciteta koji bi mu omogućio da brzo proizvede atomsko oružje ako to želi

Ahmadinejad prkosi svijetu
Ahmadinejad prkosi svijetu (Arhiva)

Iranski agenti pokušali su prije godinu i pol dana od Kine kupiti 100.000 magneta u obliku prstena, čiji je uvoz u Iran zabranjen zbog međunarodnih sankcija, a nije sigurno da li je kupnja stvarno i obavljena.

Iako je Iran i ranije pokušavao iz međunarodnih izvora kupiti zabranjenu opremu, taj se slučaj smatra neobičnim jer je naružba vrlo specifična i odnosi se na točno određene količine.

S tim brojem magneta moglo bi se teoretski opremiti 50.000 novih centrifuga, pet puta više od onoga čime Iran trenutno raspolaže.

Objava te vijesti poklapa se s najavom Irana da planira u pogon pustiti tisuće naprednih centrifuga druge generacije pomoću kojih bi mogao povećati proizvodnju obogaćenog urana, upozoravaju analitičari.

Pokušaj kupnje magneta povećao je zabrinutost Zapada da Iran planira značajno širenje svojih nuklearnih kapaciteta koji bi mu omogućio da brzo proizvede atomsko oružje ako to želi.

15.02.2013. 05:54:00
http://metro-portal.hr/iran-velikim-koracima-unapredjuje-nuklearni-program/76508/