Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2010. 23:16:57
KOCKA JE BAČENA

Iran u utorak počinje s obogaćivanjem urana

Obogaćivanje urana, o kojem će IAEA biti obaviještena pisanim putem, odvijat će se u tvornici u Natanzu koja ima 8.000 centrifuga

Predsjednik Ahmadinedžad tijekom posjeta Natanzu
Predsjednik Ahmadinedžad tijekom posjeta Natanzu (Getty Images)

Iran će u ponedjeljak obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svojoj nakani da obogaćuje uran do 20 posto, priopćio je u nedjelju iranski čelnik za nuklearno pitanje Ali Akbar Salehi, dodajući da će obogaćivanje početi u utorak u tvornici u Natanzu.

"U pismu koje ćemo sutra (ponedjeljak) poslati, obavijestit ćemo IAEA-u o našoj nakani da obogaćujemo uran do 20 posto", rekao je Salehi, direktor iranske Organizacije za atomsku energiju, za iransku državnu televiziju na arapskom jeziku Al Alam.

"Proizvodnja visokoobogaćenog urana počinje prekosutra (utorak) u tvornici u Natanzu", dodao je.

Tvornica za obogaćivanje urana u Natanzu, čije je postojanje otkriveno 2002., zacijelo je najpoznatije iransko nuklearno postrojenje. Taj centar, pod nazdorom inspektora IAEA-e, ima više od 8.000 centrifuga, od kojih je oko 4.600 u pogonu. Podzemna postrojenja u Natanzu mogla bi imati 50.000 centrifuga.

Salehijeva izjava dolazi nakon izjave koju je u nedjelju ujutro dao predsjednik Ahmadinedžad koji je naredio da počne proizvodnja visokoobogaćenog urana u Iranu, pozivajući se na nepostojanje ugovora o razmjeni goriva, nakon tromjesečnog sukoba s velesilama.

Obogaćivanje urana je već više godina u središtu sukoba Irana i dijela međunarodne zajednice koja sumnja da Islamska Republika želi proizvesti nuklearno oružje pod izlikom da radi na mirnodopskom programu, što Teheran niječe.

Ahmadinedžad, čijoj zemlji prijete nove međunarodne sankcije, izjavio je početkom prosinca da će Iran sam proizvoditi 20 posto obogaćeni uran, koji mu navodno treba za medicinski istraživački reaktor u Teheranu, ako mu ga velesile ne budu htjele isporučiti po njegovim uvjetima.

Iran je u studenome odbio prijedlog šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) po kojemu bi najveći dio svojih zaliha niskoobogaćenog urana odjednom poslao u Rusiju i Francusku, gdje bi se preradio u gorivo za reaktor u Teheranu.

Teheran je zauzvrat postavio šestorici ultimatum da mu do konca siječnja isporuče gorivo po njegovim uvjetima, naime razmjena mora biti istodobna i u manjim količinama. (hina/metro-portal)

07.02.2010. 23:16:57
http://metro-portal.hr/iran-u-utorak-pocinje-s-obogacivanjem-urana/32465/