Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 09:12:28
SURADNJA

Iran, Turska i Brazil dogovorili razmjenu nuklearnog goriva

Teheran bi trebao svoj nisko obogaćeni uranij dati u zamjenu za visoko obogaćeni uranij prema planu iz 2009.

Iran nuklearni program
Iran nuklearni program (Getty Images)

Iran, Turska i Brazil potpisali su u ponedjeljak sporazum o razmjeni nuklearnog goriva koji bi trebao smanjiti zabrinutost Zapada zbog nuklearnih ambicija Teherana.

Iran je priopćio da je pristao razmjeniti 1200 kg svog nisko obogaćenog urana za visoko obogaćeno nuklearno gorivo koje bi koristio u svom medicinskom nuklearnom reaktoru.

Razmjena nuklearnog goriva odvijat će se u Turskoj, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

Iran, koji odbacuje optužbe Zapada da želi razviti nuklearno oružje, ranije je zahtjevao da razmjena bude ne njegovu teritoriju.

Nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Turska i Brazil ponudile su svoje posredništvo kako bi se pronašlo rješenje tog pitanja dok velike sile razgovaraju o nametanju novih UN-ovi sankcija Iranu.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i turski premijer Tayyip Erdogan u Teheranu su se sastali sa svojim domaćinom, iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom kako bi potvrdili sporazum o nuklearnoj razmjeni koji je postignut u nedjelju nakon dugotrajnih pregovora triju strana.

Ahmadinedžad je nakon potpisivanja sporazuma pozvao velike sile na nove pregovore o iranskom spornom nuklearnom programu, za koji Zapad vjeruje da je namijenjen izradi nuklearnog oružja.

"Nakon potpisivanja sporazuma u nuklearnoj razmjeni, vrijeme je da zemlje 5+1 s Iranom pokrenu nove razgovore temeljene na iskrenosti, pravednosti i međusobnom poštovanju", rekao je Ahmadinedžad.

On je aludirao na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku - te Njemačku.

Turski premijer Erdogan je doputovao u nedjelju navečer u Teheran, gdje su već razgovarali Silva i Ahmadinedžad. Njegov ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je da nakon potpisivanja sporazuma više nema razloga za nove sankcije Iranu.

"Sporazum o razmjeni, koji je Iran danas potpisao, pokazuje da Teheran želi surađivati ... više nema temelja za nove sankcije i pritiske", rekao je Davutoglu.

Prema planu koji je u listopadu 2009. dogovorila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Teheran bi trebao svoj nisko obogaćeni uran dati u zamjenu za visoko obogaćeni uran koji bi Rusija poslala u Francusku na preradu kako bi bio pogodan za uporabu u istraživačkom reaktoru.

Teheran je tražio da razmjena nisko obogaćenog za visoko obogaćeni uran bude u Iranu, ali IAEA i međunarodna zajednica nisu bile sklone takvom rješenju.

Pregovori u Teheranu su vođeni s ciljem da se uvjeri Iran da pristane na primopredaju u Turskoj i tako pokaže dobru volju kako bi izbjegao daljnje sankcije međunarodne zajednice. (hina/metro-portal)

 

17.05.2010. 09:12:28
http://metro-portal.hr/iran-turska-i-brazil-dogovorili-razmjenu-nuklearnog-goriva/40180/