Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2012. 16:48:04
PROVOKACIJA ILI DEMONSTRACIJA?

Iran provodi vojne vježbe na granici s Afganistanom

Zapovjednik pješaštva Revolucionarne garde izjavio je da su vježbe "Mučenici jedinstva" blizu Khvata, 60 kilometara od Afganistana, usmjerene na jačanje sigurnosti uzduž iranskih granica

Fotografija vijesti

Iran je u subotu počeo vojne vježe u blizini granice s Afganistanom nekoliko dana nakon što su pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu pojačale napetosti sa Zapadom i uzrokovale rast cijena nafte, javlja Hina.

Zapovjednik pješaštva Revolucionarne garde Mohammad Pakpour izjavio je da su vježbe "Mučenici jedinstva" blizu Khvata, 60 kilometara od Afganistana, usmjerene na "jačanje sigurnosti uzduž iranskih granica", objavila je novinska agencija Fars.

Desetodnevne vježbe iranske mornarice u Zaljevu koje su završile u ponedjeljak dodatno su zategnule odnose s Washingtonom. Američki predsjednik Barack Obama 31. je prosinca prošle godine odobrio sankcije kojima se otežava izvoz iranske nafte.

Iranske prijetnje da bi mogao blokirati Hormuški tjesnac, kroz koji se izvozi većina nafte s Bliskog istoka, dovele su do rasta cijena nafte, a Iran je upozorio Washington da ne šalje nosač zrakoplova natrag u Perzijski zaljev.

07.01.2012. 16:48:04
http://metro-portal.hr/iran-provodi-vojne-vjezbe-na-granici-s-afganistanom/67051/