Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2011. 18:05:00
CENTRIFUGE IDU NA INSTALACIJU

Iran priprema bunkere za svoj nuklearni program

Iran je u lipnju objavio da će ove godine premjestiti obogaćivanje uranija na 20-postotnu čistoću u Fordow iz glavnog pogona u Natanzu te da će utrostučiti proizvodnju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Iran se priprema u podzemni bunker instalirati centrifuge za obogaćivanje uranija, kažu diplomatski izvori, a ta je vijest dodatno zabrinula zemlje Zapada koje strahuju zbog iranskih nuklearnih ambicija, piše Hina.

Već su počele pripreme u pogonu u Fordowu, skrivenom u planinama kako bi se izbjegao eventualni napad. Strojevi za obogaćivanje uranija uskoro će biti premješteni na tu lokaciju blizu grada Qoma, doznaje Reuters. Iran je u lipnju objavio da će ove godine premjestiti obogaćivanje uranija na 20-postotnu čistoću u Fordow iz glavnog pogona u Natanzu te da će utrostučiti proizvodnju. Time službeni Teheran prkosi optužbama Zapada koji strahuje da Iran proizvodi atomsku bombu. Iran je tek prije dvije godine priznao da Fordow postoji jer su ga zapadni obavještajci otkrili i rekli kako je to dokaz skrivenih nuklearnih aktivnosti.

"Pripremaju se (za instaliranje centrifuga) u Fordowu", rekao je jedan diplomatski izvor.

Rafinirani uranij može se upotrebljavati kao gorivo za nuklearne reaktore i, ako se znatno više obogati, na razinu od 85 do 90 posto, kao materijal za nuklearno oružje. Lipanjska iranska najava da preseljava i pojačava proizvodnju uznemirila je Zapad koji je uveo višestruke sankcije u nastojanju da prisili Teheran na prestanak obogaćivanja. Fordow će pružiti veću zaštitu iranskim centrifugama za pročišćavanje uranija, jer su tamo zaštićene od američkih i izraelskih napada.

Iran tvrdi da ne želi proizvesti nuklearno oružje, te da uranij obogaćuje samo za proizvodnju električne energije. Ali odluka početkom 2010. da poveća razinu obogaćenja sa 3,5 posto koliko je potrebno za normalne elektrane, na 20 posto, zabrinula je one zemlje koje to smatraju korakom prema 90-postotnom obogaćenju nužnom za proizvodnju nuklearne bombe.

Iran kaže kako mu 20-postotno obogaćenje treba za gorivo za reaktor za medicinska istraživanja, jer su propali pregovori o trampi koje je Teheran vodio s drugim zemljama koje bi mu mogle dati taj materijal. "Obogaćivanje na 20-posto najduže traje i najviše resursa troši", napisao je u Guardianu ovoga tjedan britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"A kad akumuliraju dovoljno uranija s 20-postotnim obogaćenjem u podzemnome pogonu u Qomu, treba im samo dva do tri mjeseca dodatnog rada da taj materijal pretvore u materijal za oružje", dodao je.

Iran kaže da bi proizvodnja nuklearnih bombi bila strateška pogreška te da bi to bilo i protivno islamu.

"Naš vrhovni vođa (ajatolah Ali Hamnei) objasnio je da je proizvodnja i upotreba atomskoga oružja pogrešna, ne samo u vanjskopolitičkim relacijama nego i iz vjerskih razloga", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u ponedjeljak u Beču. U najnovijem izvještaju o Iranu krajem svibnja UN-ova je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) napisala da je Iran u veljači objavio kako "do ovoga ljeta" u centrifuge u Fordowu kani početi stavljati nuklearni materijal. No IAEA dodaje kako do 21. svibnja još nijedna centrifuga nije došla u taj pogon.

13.07.2011. 18:05:00
http://metro-portal.hr/iran-priprema-bunkere-za-svoj-nuklearni-program/61251/