Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2019. 12:01:00
PROBLEMI

Iran podiže razinu obogaćivanja urana

Glavna objava bit će podizanje razine obogaćivanja na 5 posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma, rekao je dužnosnik

Iran ne odustaje od nuklearnog programa
Iran ne odustaje od nuklearnog programa (Arhiva)

Iran će objaviti danas da će podići razinu obogaćivanja urana na 5 posto, što je iznad limita koji je postavljen u nuklearnom sporazumu iz 2015. sklopljenom sa šest velikih sila, rekao je iranski dužnosnik za Reuters.

"Glavna objava u nedjelju bit će podizanje razine obogaćivanja na 5 posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma. 

Tenzije između Teherana i Washingtona postoje od prošle godine kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Po tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uran do 3,67 posto, što je daleko ispod 20 posto koliko je dostizao prije nego je postignut sporazum.

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u svibnju objavio da će postupno odustajati od obveza iz sporazuma.

07.07.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/iran-podize-razinu-obogacivanja-urana/119426/