Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2011. 13:32:26
TERORIZAM?

Iran optužuje SAD i Izrael za ubojstvo znanstvenika

Prema predsjedniku iranskog parlamenta, te dvije zemlje već godinama ubijaju iranske nuklearne znanstvenike

Iranska nuklearka u Buseru

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani izjavio je da je ubojstvo iranskog znanstvenika u subotu u Teheranu američko-cionistički teroristički napad, izvijestila je u nedjelju agencija Mehr, a prenosi Hina

"Američko-cionistički teroristički napad na iranskog znanstvenika novi je pokazatelj razine mržnje Sjedinjenih Država... Amerikanci moraju dobro razmisliti o posljedicama tih nedjela", rekao je Laridžani.

Iranski mediji u nedjeljusu prestali Dariuša Rezajea nazivati nuklearnim znanstvenikom, a agencija Fars daje naslutiti da se radilo o grešci i navodi da je 35-godišnji Razaje pohađao poslijediplomski studij iz područja električne energije na teheranskom sveučilištu.

U subotu su razne iranske novinske agencije predstavljale Rezajea kao profesora fizike i stručnjaka za nuklearnu fiziku.

Agencija Isna je navela da je bio povezan s Iranskom organizacijom za atomsku energiju, a agencija Mehr da je bio predavač i bavio se istraživanjima na području neutronske fizike u toj organizaciji.

Agencija Fars dodaje da je bio povezan s ministarstvom obrane.

Rezaje je ubijen u subotu s pet hitaca koje su u njega ispalile nepoznate osobe na motoru dok je sa ženom, koja je u napadu ranjena, išao po djecu u vrtić.

Nekoliko iranskih nuklearnih znanstvenika posljednjih je godina ubijeno u atentatima ili su neobjašnjivo nestali, što Teheran pripisuje Izraelu i zapadnim silama, koje optužuje da pokušavaju zaustavi

24.07.2011. 13:32:26
http://metro-portal.hr/iran-optuzuje-sad-i-izrael-za-ubojstvo-znanstvenika/61623/