Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2010. 17:50:23
PREISPITIVANJE

Iran odgodio kamenovanje žene optužene za preljub

Sudbina Sakineh Mohammadi Ashtiani i dalje je nepoznata - iako je Iran odgodio izvršenje smrtne kazne kamenovanjem, vješanje još nije isključeno

Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani (YouTube)

Iranske vlasti obustavile su izvršenje smrtne kazne kamenovanjem nad Sakineh Mohammadi Ashtiani, Irankom optuženom za preljub, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu nakon osuda iz cijelog svijeta.

"Presuda u slučaju preljuba se preispituje", rekao je ministar Ramin Mehmanparast iranskoj državnoj televiziji Press TV koja emtirira na engleskom jeziku.

Odluka je donesena dan nakon što je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso presudu nazvao "neizrecivo barbarskom", što je bila posljednja u nizu kritika koje su iznijele strane sile.

Sakineh Mohammadi Ashtiani osuđena je 2006. za preljub, jedan od najtežih zločina u Islamskoj Republici. Također je bila optužena za upletenost u ubojstvo njezina supruga.

Iranski mediji su sugerirali da se osuda na pogubljenje kamenovanjem, uvedena po šerijatskom zakonu nakon islamske revolucije 1979. godine, neće izvršiti, ali da bi Ashtiani mogla ipak biti pogubljena vješanjem. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 17:50:23
http://metro-portal.hr/iran-odgodio-kamenovanje-zene-optuzene-za-preljub/47565/