Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2010. 13:34:00
ZLOČIN BEZ PRESEDANA

Iran: Muslimani neće ostati imuni na spaljivanje Kurana

U određenim dijelovima SAD-a na obljetnicu 11. rujna spaljeno je nekoliko primjeraka Kurana, iako se pastor Treyy Jones povukao

Kuran
Kuran (Getty Images)

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani u ponedjeljak je izjavio kako muslimani diljem svijeta ne namjeravaju šutjeti i ostati imuni na spaljivanja Kurana u SAD te je taj čin nazvao "zločinom bez presedana".

"SAD je svjestan činjenice da muslimani diljem svijeta neće šutjeti, kada je u pitanju jedna od njihovih najvećih svetinja", kazao je Laridžani u ime parlamenta.

Američki pastor Terry Jones odustao je od najavljenog spaljivanja Kurana na devetu godišnjicu napada na Ameriku, nakon oštrih reakcija, ne samo američkih vlasti, nego i muslimana diljem svijeta. Unatoč tomu Iran tvrdi da je nekoliko primjeraka Kurana spaljeno u određenim dijelovima SAD-a. U programu državne televizije prikazan je muškarac kako spaljuje primjerak Kurana, no nije jasno kada i gdje se točno dogodio incident.

Iran i dalje inzistira na tomu da je za spaljivanja odgovorna američka vlada, uz objašnjenje da američki predsjednik Barack Obama nije eksplicitno osudio planirano spaljivanje, već je samo kazao kako bi takav korak doveo u opasnost živote američkih vojnika u Afganistanu i u Iraku. No Obama je pastora Jonesa pozvao da odustane od spaljivanja, objasnivši kako je to "u potpunoj suprotnosti s američkim vrijednostima" te da krši ideale zemlje koja se zalaže za vjerske slobode i vjersku toleranciju".

Iran je ustrajan u optužbi da plan podupire upravo Washington. "Upozoravamo američku vladu da prestane podupirati ovaj zločin bez presedana i divljački čin, jer, u protivnom može očekivati odlučan odgovor muslimanskoga svijeta", stoji u Laridžanijevu priopćenju što ga je prenijela agencija Ilna.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 13:34:00
http://metro-portal.hr/iran-muslimani-nece-ostati-imuni-na-spaljivanje-kurana/47864/