Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2012. 17:08:14
PORUKA PREDSJEDNIKA

Iran može izdržati potpuni embargo 2 do 3 godine

"Moramo im reći da imamo dovoljno uštede tako da čak i ako ne bismo prodavali naftu dvije do tri godine, naša bo zemlja lako mogla funkcionirati", rekao je Ahmadinedžad

Fotografija vijesti

Iran može izdržati potpuni embargo na prodaju nafte tijekom dvije do tri godine, prenijeli su u utorak iranski mediji izjavu predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada nekoliko dana prije obnove pregovora Teherana i svjetskih sila o prijepornome iranskom nuklearnom programu, javlja Hina.

Europska unija spremna je nametnuti potpuni embargo na iransku sirovu naftu od srpnja pošto su Sjedinjene Države provele slične mjere nastojeći prisiliti Iran da odustane od obogaćivanja uranija.

"Moramo im reći da imamo dovoljno uštede tako da čak i ako ne bismo prodavali naftu dvije do tri godine, naša bo zemlja lako mogla funkcionirati", rekao je Ahmadinedžad za posjeta pokrajini Hormuzgan.

SAD i njegovi zapadni saveznici nadaju se sankcijama na energetski i financijski sektor prisiliti Iran da odustane od postupka obogaćivanja uranija kojim osim nuklearne energije može razviti i atomsku bombu, što Teheran odbacuje.

Ahmadinedžad je rekao da je jedini interes Zapada opljačkati Iran, prenijela je agencija Fars.

Iran treba ovaj tjedan nastaviti pregovore sa zapadnim zemljama uz Rusiju i Kinu.

10.04.2012. 17:08:14
http://metro-portal.hr/iran-moze-izdrzati-potpuni-embargo-2-do-3-godine/69918/