Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2010. 09:16:35
SAD:

Iran mora prihvatiti zapadni nuklearni prijedlog

Iran traži da u zamjenu za niskoobogaćeni uran dobije nuklearno gorivo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Dužnosnik Bijele kuće kazao je u subotu kako Iran "sam sebi zatvara put" proglašavajući ultimatum od mjesec dana u roku kojeg Zapad mora prihvatiti njegov protuprijedlog za plan zamjene nuklearnog goriva, dogovoren pod okriljem UN-a.

Mike Hammer, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, kazao je kako Iran nema razloga odbaciti prijedlog zapadnih zemalja da zamjeni većinu svog obogaćenog urana za nuklearno gorivo, izvijestila je agencija AP.

Iran inzistira da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske namjene, kao što je proizvodnja struje, te da nema namjere proizvesti atomsku bombu.

Hammer je kazao kako pristup Zapada nudi način da Iran zadovolji svoju potrebu za nuklearnim gorivom, kao i da plan ima potporu međunarodne zajednice.

Iran je u studenome prvo prihvatio, a kasnije odbacio ponudu SAD-a, Francuske i Rusije da preda oko 70 posto, ili oko 1,200 kg svog nisko obogaćenog urana, na daljnju preradu u Rusiju, gdje bi on bio obogaćen do razine od 20 posto. Taj bi se uran potom u Francuskoj preradio u gorive šipke, za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Iran u protuprijedlogu traži da za predaju svoga niskoobogaćenog urana, odmah u zamjenu dobije nuklearno gorivo. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 09:16:35
http://metro-portal.hr/iran-mora-prihvatiti-zapadni-nuklearni-prijedlog/29864/