Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 13:38:06
USPOSTAVA POVJERENJA

Iran je spreman na mogućnost razmjene urana

Ako druga strana prihvati načelo, možemo razgovarati o drugim pojedinostima, posebice o mjestu razmjene, poručili su iranski dužnosnici

(Wikipedia)

Iran je spreman na mogućnost razmjene svog slabo obogaćenog urana u inozemstvu, ali traži da se razmjena obavlja u etapama, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na tjednoj konferenciji za novinare.

Iran je spreman na etapnu razmjenu goriva i izjavio je da to može biti prigoda da dvije strane uspostave povjerenje, rekao je Mehmanparast.

"Ako druga strana (skupina šest zemalja ) prihvati načelo, možemo razgovarati o drugim pojedinostima, posebice o mjestu razmjene. Neki su spominjali Japan, Brazil, Tursku ili otok Kiš (na jugu Irana)", dodao je.

Obogaćivanje urana, za kojeg Teheran tvrdi da ga treba za istraživački medicinski reaktor je u središtu spora Irana i velikih sila koje strahuju da ga Iran želi proizvesti u vojne svrhe, iako to islamska republika uporno demantira.

Skupina šest zemlja (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) koja pregovara s Iranom je tražila u listopadu od Teherana da joj isporuči 1.200 kilograma slabo obogaćenog urana, što predstavlja oko 70 posto iranskih zaliha, koje bi se zatim obogatile na 20 posto u Rusiji i pretvorile u gorivo u Francuskoj.

Iran je odbacio taj prijedlog i predložio simultanu razmjenu goriva obogaćenih na 3,5 posto i 20 posto i zahtijevao da se to odvija u Iranu, što su šestorica odbila.

U četvrtak je iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki izjavio da je Iran spreman na razmjenu svog urana u inozemstvu, npr. u Turskoj. On je naveo da Iran može poslati 400 kg urana obogaćenog na 3,5 posto u treću zemlju, Tursku ili neku drugu. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 13:38:06
http://metro-portal.hr/iran-je-spreman-na-mogucnost-razmjene-urana/29566/