Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2010. 12:48:30
IZRAELSKI GENERAL:

Iran je godinama daleko od nuklearnog oružja

Umirovljeni izraelski general stavove svoje vlade o iranskom nuklearnom programu nazvao je histeričnima, ali i objasnio što stoji iza toga

(imda.org)

Umirovljeni izraelski brigadni general Uzi Eilam (75), ratni heroj i nekadašnji stup izraelskog obrambenog sustava za magazin Times je izjavio da je Iran još "jako, jako daleko od razvoja nuklearnog oružja".

U svojoj izjavi Eilam, nekadašnji glavni direktor izraelskog Atomic Energy Commissiona, direktno se usprotivio procjeni izraelske politike i obrambenog sustava čiji je obavještajni ured nedavno Knessetu podnio izviješće u kojem navodi da će Iran do kraja godine moći proizvesti barem jednu vojnu nuklearnu napravu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu već dugo vremena ponavlja kako njegova zemlja neće tolerirati "nuklearni Iran", a izraelske specijalne postrojbe već su uvježbane za napade na iranske nuklearne pogone. Neki analitičari vjeruju i kako bi tijekom ove godine, ukoliko međunarodne sankcije ne pokažu rezultate, a vjerojatno neće jer postaje sve očitije da program koji pokušavaju zaustaviti ne postoji, moglo doći do zračnih napada na iranska postrojenja.

General Eilam, koji informacije dobiva od bivših kolega iz vojnih krugova, službene stavove izraelske vlade o iranskom nuklearnom programu nazvao je "histeričnima" dodavši kako su za sve krivi obavještajni krugovi koji šire dezinformacije.

Gdje su dokazi?

"Iza svega stoji obrambeni establišment koji pokreće lažne uzbune kako bi dobio više novca, a podržava ga dio politike koji koristi Iran kako bi skrenuo pažnju s problema koji postoje u Izraelu", rekao je Eilam za Times. "Na temelju čega se tvrdi da će Iran uskoro razviti nuklearno oružje? Gdje su dokazi", zapitao se brigadni general koji trenutno radi na sveučilištu u Tel Avivu.

Eilam je nedavno izdao memoare naslovljene 'Eilamova Arka' u kojima je otkrio kako se 1981. protivio izraelskom napadu na irački nuklearni reaktor u Osiraku što mu nije pomoglo u popularnosti kod kuće.

Izraelsko vojno zrakoplovstvo prošli je tjedan objavilo snimke s vježbi koje, uz informacije iz obavještajnih krugova, jasno daju do znanja kako se ne Iranu nego SAD-u poručuje da su izraelske vojne snage spremne za eventualne napade na Iran. Eilam je izjavio da bi takav potez bio krajnje kontraproduktivan.

"Napad manjeg intenziteta koji može izvesti Izrael nije praktičan. Kako bi se iranski nuklearni program usporio tri do četiri godine trebalo bi iskoristiti cijelu armadu zrakoplova, a to može izvesti samo velika sila odnosno SAD", zaključio je Eilam, jasno dajući do znanja u koga bi trebale biti uprte oči svijeta.

10.01.2010. 12:48:30
http://metro-portal.hr/iran-je-godinama-daleko-od-nuklearnog-oruzja/30367/