Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2011. 09:15:00
ZOHAL

Iran izgradio prvi leteći tanjur?

Nije poznato koliko daleko i visoko može letjeti, ili koliko je velik i što ga pokreće...

Fotografija vijesti

No iranski znanstvenici tvrde kako su stvorili letjelicu koja je zapravo prvi svjetski leteći tanjur. Letjelica po imenu Zohal, ili Saturn na hrvatskom, jest bespilotna, a napravljena je za "zračno fotografiranje", no dodaje se kako može biti korištena u različitim misijama.

Iranska novinska agencija Fars donosi priču pojačanu fotografijom letećeg tanjura, nalik onom iz holivudskih B-filmova 1950-tih. Izvješće ne govori ništa o veličini letjelice, no postoje indicije da je malenih dimenzija jer se spominje kako može letjeti i "unutar četiri zida".

"Lak transport, te let bez buke, neke su od prednosti letjelice koja pripada novoj generaciji vertikalnog letenja, a primarna namjena joj je zračno fotografiranje. Letjelica je opremljena autopilotom, GPS-om i sustavom za snimanje", navodi se u izvješću.

Iran, koji se ponosi svojom 2500 godina starom civilizacijom, također želi pokazati kako ne zaostaje u području moderne znanosti. Ambiciozni svemirski program uzbunio je Zapad, jer se ista tehnologija može koristiti i za izgradnju interkontinentalnih balističkih raketa. Prošle je godine Iran objavio kako je uspješno  u svemir lansirao raketu koja je nosila miša, kornjaču i crva.

18.03.2011. 09:15:00
http://metro-portal.hr/iran-izgradio-prvi-leteci-tanjur/56637/