Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2012. 04:10:00
IAEA

Iran instalirao sve centrifuge, može početi ubrzano obogaćivanje

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima civilnu namjenu, ali Zapad i Izrael sumnjaju da želi stvoriti atomski arsenal

Iran može početi intenzivno obogaćivati uran
Iran može početi intenzivno obogaćivati uran (Arhiva)

Iran je spreman za naglo proširenje obogaćivanja urana u svojim podzemnim pogonima nakon što su instalirali sve centrifuge koje su proizveli za tu svrhu, upozorava Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvješću objavljenom u petak.

Iran je instalirao skoro 2800 centrifuga u postrojenje u Fordowu, koje je smješteno duboko ispod površine planine, a skoro 1400 od njih već je spremno za rad na obogaćivanju urana, navodi IAEA u izvješću u koje je uvid imao Reuters.

Iran i skupina 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) trebaju nastaviti pregovore ne bi li pronašli rješenje za pitanje iranskog nuklearnog programa, ali se još ne zna točno kada će se ti pregovori nastaviti.

Iran i šestorica su nastavili pregovore u siječnju 2012. ali se nakon niza susreta nisu uspjeli dogovoriti. Istodobno, izaslanici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Iran trebaju 13. prosinca nastaviti pregovore u Teheranu.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima civilnu namjenu, ali Zapad i Izrael sumnjaju da želi stvoriti atomski arsenal bez znanja međunarodne zajednice.

17.11.2012. 04:10:00
http://metro-portal.hr/iran-instalirao-sve-centrifuge-moze-poceti-ubrzano-obogacivanje/74918/