Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2010. 14:23:51
SURADNJA?

Iran: I SAD može sudjelovati u našim nuklearnim projektima

Teheran poručuje da se sve zemlje, uključujući SAD, mogu uključiti u iranske nuklearne projekte

(Shutterstock)

Teheran je u utorak priopćio da čak i Sjedinjene Države mogu sudjelovati u budućim nuklearnim projektima u Iranu.

"Imamo nekoliko nuklearnih projekata za budućnost i bilo koja zemlja, uključujući SAD, može sudjelovati u tim projektima, bilo putem privatnih ili državnih kompanija", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na konferenciji za novinare.

Iran planira izgraditi najmanje 10 novih postrojenja za obogaćivanje urana, prvi do ožujka sljedeće godine, te nove nuklearne elektrane. Mehmanparast je odbacio izjave glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa koji je prošloga tjedna rekao da Iranu više neće trebati daljnje obogaćivanje urana, nakon što se pusti u pogon ruski nuklearni reaktor u Bušeru.

"Izjave Bijele kuće su neutemeljene jer ćemo trebati gorivo za naša druga nuklearna postrojenja koja će se postupno graditi, te stoga proces obogaćivanja treba nastaviti za proizvodnju našeg vlastitog goriva za ta postrojenja", rekao je Mehmanparast.

Rusija će 21. kolovoza pustiti u pogon prvu iransku nuklearnu centralu u Bušeru, na jugu Irana, punjenjem goriva u reaktor. "Punjenje reaktora gorivom predviđeno je za 21. kolovoza. Od tog časa Bušer će se smatrati nuklearnom centralom", dodao je glasnogovornik.

Gradnja centrale službeno je dovršena u veljači 2009., nakon čega je Rusija isporučila nuklearno gorivo potrebno za njezin rad. Rusija je oduvijek isticala da centrala u Bušeru nema nikakve veze s iranskim kontroverznim nuklearnim programom.(hina/metro-portal)

17.08.2010. 14:23:51
http://metro-portal.hr/iran-i-sad-moze-sudjelovati-u-nasim-nuklearnim-projektima/46305/