Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2011. 18:06:30
UPOZORENJE

Iran: Embargo će povisiti cijenu nafte na 250 dolara po barelu

Iranski čelnici upozorili su da bilo koji potez čiji je cilj blokiranje izvoza iranske nafte značio bi rast cijene crnog zlata na 250 dolara po barelu

Fotografija vijesti

Iran je u nedjelju upozorio Zapad da bi bilo koji potez, čiji je cilj blokiranje izvoza iranske nafte, mogao više nego udvostručiti cijenu sirove nafte s poražavajućim posljedicama za krhku globalnu ekonomiju, javlja Hina.

"Čim takvo pitanje postane tema ozbiljnih razgovora, cijena nafte porast će na 250 dolara po barelu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast u intervjuu za iranski dnevni list Sharq.

Ta je izjava uslijedila nakon međunarodne reakcije na nedavni napad iranskih studenata na zgradu britanskog veleposlanstva u Teheranu - događaj koji je odmah naišao na oštru osudu iz cijeloga svijeta i mogao bi ponovno pokrenuti ideju o još oštrijim sankcijama protiv Teherana.

Washington i zemlje članice EU-a već su razgovarale o mjerama ograničenja izvoza nafte, pošto je IAEA u studenome objavila izvješće prema kojemu postoje dokazi o tomu da Teheran radi na izradi atomske bombe, što Iranci i dalje uporno negiraju, tvrdeći kako njihov nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe.

"Nitko ne pozdravlja sankcije, svima nam je jasno da sankcije za sobom povlače razne prepreke, no želimo istaknuti kako ćemo te prepreke nadvladati. Nametanje sankcija na izvoz nafte i plina spada u sankcije. No, ako netko želi donijeti takve sankcije, najprije treba dobro razmisliti kakve će biti posljedice", rekao je Mahmanparast.

04.12.2011. 18:06:30
http://metro-portal.hr/iran-embargo-ce-povisiti-cijenu-nafte-na-250-dolara-po-barelu/66075/