Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 12:33:23
5 + 1

Iran će revidirati nuklearni sporazum ako dobije nove sankcije

Iranski veleposlanik u Moskvi kaže da će se sporazum mijenjati ako postane očito da svjetske velesile imaju zle namjere

Iran nuklearni program sankcije
Iran nuklearni program sankcije (Getty Images)

Iran će revidirati sporazum o zamjeni nuklearnog goriva ako se svjetske sile dogovore o nametanju novih sankcija Islamskoj Republici, rekao je u utorak iranski veleposlanik u Moskvi, prenosi agencija Interfax.

"Ako dođe do novih sankcija, iranskoj će javnosti postati očito da skupina "5+1" ima zle namjere i da se vodi političkim ciljevima. To će nas natjerati da revidiramo teheranski sporazum (postignut s Turskom i Brazilom)", rekao je Mahmud Reza Sedjadi.

Sedjadi je aludirao na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - SAD, Kinu, Veliku Britaniju, Rusiju i Francusku - te Njemačku, poznate kao skupina "5+1", koja vodi pregovore s Teheranom o spornom iranskom nuklearnom programu.

Sporazum između Irana, Turske i Brazila, potpisan 17. svibnja u Teheranu, predviđa zamjenu 1-200 kilograma niskoobogaćenog (3,5 posto) iranskog uranija za 120 kilograma visokoobogaćenog (20 posto) uranija koji bi trebala osigurati Bečka skupina zemalja kad se usklade sve pojedinosti. Iran će taj uranij upotrijebiti u reaktoru u medicinske svrhe, a zamjena bi se trebala organizirati u Turskoj. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 12:33:23
http://metro-portal.hr/iran-ce-revidirati-nuklearni-sporazum-ako-dobije-nove-sankcije/40858/