Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2011. 18:25:02
RQ-170 SENTINEL

Iran će replicirati američku bespilotnu letjelicu

"Upravo smo pri kraju postupka dekodiranja" letjelice i "sljedeća etapa bit će reproducirati ju", rekao je Soruri, predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost

Fotografija vijesti

Iranske vojne snage uskoro bi mogle biti bogatije za kopiju letjelice RQ-170 Sentinel koje se ta zemlja domogla prošlog tjedna, nakon što im je nenadano pala u ruke, prenosi Hina.

"Upravo smo pri kraju postupka dekodiranja" letjelice i "sljedeća etapa bit će reproducirati ju", rekao je Soruri, predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost.

"U budućnosti ćemo početi serijsku proizvodnju" letjelice koja će biti "bolja" od američke, najavio je.

Iranska televizija u četvrtak je objavila snimke usavršene letjelice koja je, po američkom tisku, izviđala iranske nuklearne pogone za američku obavještajnu službu CIA-u.

Iran tvrdi da ne treba pomoć ni Rusije ni Kine za kopiranje američke letjelice. Kina, Rusija i Sjeverna Koreja glavni su dobavljači oružja i vojne tehologije za Iran.

Američki dužnosnici dvoje u sposobnosti Irana da se tehnološki koristi letjelicom koju je zarobio.

"Nije sigurno da Iranci raspolažu potrebnim znanjima" da razotkriju tajne letjelice, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

RQ-1270 "sentinel" proizvođača Lockheed-Martina koncipirana je za supertajni let na velikoj visini. Američke zrakoplovne snage priznale su da posjeduju takvu letjelicu tek od 2010.

12.12.2011. 18:25:02
http://metro-portal.hr/iran-ce-replicirati-americku-bespilotnu-letjelicu/66315/