Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2008. 13:54:52

iPhone se odlično prodaje

Dok drugi zbrajaju minuse, Apple broji milijarde

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki računalni div Apple izvijestio je o snažnom skoku dobiti u posljednjem tromjesečju svoje fiskalne godine, uslijed snažne prodaje novih iPhonea i Macintosh računala, ali je istodobno dala oprezne prognoze za predstojeću prazničnu sezonu.

Kompanija je tako zabilježila neto dobit od 1,14 milijardi dolara u tri mjeseca do 27. rujna, što je 31 posto više u odnosu na 904 milijuna dolara ostvarenih u istom razdoblju godinu ranije. Zarada po dionici iznosila je 1,26 dolara, što je bolje od predviđanja analitičara koji su prognozirali 1,11 dolara.

Appleovi su prihodi u posljednjem fiskalnom tromjesečju iznosili 7,9 milijardi dolara, u odnosu na 6,22 milijarde, ostvarene tijekom istog razdoblja godinu ranije. Na međunarodne prihode otpadalo je 41 posto tromjesečnih prihoda.

"Apple je upravo izvijestio o jednom od najboljih tromjesečja u svojoj povijesti, sa spektakularnim rezultatima iPhoena - prodali smo više telefona od RIM-a", proizvođača Blackberrya, kazao je izvršni direktor Applea Steve Jobs u priopćenju.

"No, naoružani smo najjačom proizvodnom linijom u našoj povijesti, najtalentiranijim zaposlenicima i najboljim klijentima u našoj industriji", rekao je. "I s 25 milijarde dolara u gotovini u banci bez dugova".

Apple je tako kazao da je prodao 6,89 milijuna iPhonea u tromjesečju, u odnosu na 1,11 milijuna u istom razdoblju lani.

Appleova druga generacija iPhonea, iPhone 3G, stigla je u trgovine tijekom proteklog tromjesečja a samo je tijekom prvog vikenda u srpnju prodano njih milijun.

Kompanija je priopćila i da je isporučila 2,61 milijun Macintosh računala u posljednjem fiskalnom tromjesečju, što je 21 posto više po broju isporučenih računala, te 17 posto više po prihodima u odnosu na isto tromjesečje godinu prije.

Tijekom tromjesečja podano je također 11,05 milijuna iPod muzičkih uređaja, ili 8 posto po broju prodanih uređaja, te tri posto više po prihodima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (hina/metro-portal)

22.10.2008. 13:54:52
http://metro-portal.hr/iphone-se-odlicnoprodaje/12583/