Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2012. 15:36:00
PREDSTAVLJANJE

iPhone s laserskom tipkovnicom?

Korisnici opet napeto iščekuju novi Appleov uređaj - iPhone pete generacije. Hoće li iPhone 5 i ovoga puta ispuniti očekivanja?

Tko će biti u pravu?
Tko će biti u pravu? (Screenshot YouTube)

Iz Applea stiže novi model smartphonea. Novi iPhone će ove srijede (12.9.) biti predstavljen u kalifornijskom gradu Cupertinu. U pozivnicama za novinare piše: "Skoro je tu." To zvuči poput: "Smirite se novinari i multiplikatori, za nekoliko dana ćemo vas osloboditi nepodnošljive napetosti."

I to nije pretjerano. Svaki put kada Apple izbaci novi uređaj na tržište, internetska zajednica zatreperi. Na mnogim blogovima i videima se počnu pojavljivati neki detalji o navodno strogo čuvanim tajnama iz proizvodnje. Nekoliko krnjh informacija Apple zna i sam lansirati: na taj način kratko zapucketa prstima i pokrene cijelu propagandnu mašineriju - koja nastavi raditi sama od sebe. Takav Appleov pristup nitko i nikakav postupak na svijetu ne mogu osporiti. Kad je Appleov najveći konkurent Samsung pripremao novi model, na internetu nije bilo tajanstvenih prototipova i nisu se ispredale nikakve legende o uređaju koji još nije izašao na tržište.

Mit poput onoga o osnivaču Applea Steve Jobsu

Tajna ove uspješne i skoro besplatne reklame nije zapravo nikakva posebna mudrost. Ona bi se mogla sažeti na geslo: stvori mit i pridobit ćeš mase. A da uspije brinu se raznorazni tehničari iz hobija, samozvani tehnički vidovnjaci i dežurne sveznalice. Internet obiluje blogerima koji su navodno razgovorali s djelatnicima Applea a ovi su pak navodno nešto vidjeli u svojoj firmi. Najžešće glasine potječu od jednog "doušnika" koji je navodno u rodu s jednim zaposlenikom Applea, pa se već mjesecima na internetu može čitati o velikim zaslonima, sitnim SD-karticama, o 3D-kameri i manjim kabelskim priključcima. Nešto od toga zvuči i istinito.

Druge stvari su drske i loše izmišljotine koje se prodaju kao senzacija. Većina toga je, čini se, plod mašte freakova opčinjenih Appleom, koji se raznim "informacijama" jednostavno prave važni. Pravo je osvježenje kada čovjek nakon svega toga u mreži nabasa na video-spotove i stranice koje na cijelu histeriju oko iPhonea gledaju s humorom.

Nepresušni izvor inspiracije za šaljivđije

Do sada su napravljene stotine parodija na račun Applea, mnoge se na prvi pogled gotovo uopće ne razlikuju od pravih Appleovih spotova. U svom video blogu "Adam misli" američki student Adam Sacks nastupa kao direktor marketinga tvrtke Apple i predstavlja novi iPhone kao ultimativnu kameru s kojom možete fotografirati ostatke hrane i odmah ih staviti na Facebook. U spotu se može vidjeti SLR fotoaparat s Appleovim simbolom i natpisom "iPhone 5".

Jedan drugi proročanski video pokazuje skoro ovalni uređaj koji raspolaže tehničkim finesama koje nitko živ ne treba. Jedan drugi šaljivdžija predviđa sljedeću generaciju i projicira iPhone-površinu na unutrašnjost ruke: iPhone 6 kao implantat?Dobar je i video u kojem je savršeno krivotvoren Appleov reklamni dizajn i u kojem se vidi novi iPhone s duplo širim displayom. Apsolutni vrhunac je laserska tipkovnica koja se može projicirati na bilo koju površinu.

To je samo telefon

Pola svijeta pljuje po Appleu, no na to se elektronički div pretjerano ne obazire. Appleove trgovine su širom svijeta vrlo posjećene. Prodaja stalno raste, a tvrtka je nedavno proglašena najvrednijim koncernom svih vremena. U Njemačkoj se početkom rujna otvorio deveti "Appleov hram". Iako se nalazi u jednom predgrađu, pohode ga mase.

Prodajna strategija zaposlenika u trgovini je također je providna kao i reklamna strategija koncerna. Ali Nijemci je, nenaviknuti na američku trgovačku kulturu, ipak doživljavaju kao pravo osvježenje: kupci se pozdravljaju stiskom ruke, svi su na "ti",  uređaji se predstavljaju u prijateljskom tonu, sve se čini kako bi se kupac osjećao ugodno. A tako bi se, glasi poruka, čovjek trebao osjećati i s uređajem koji kupi u Appleovoj trgovini. On obećava naime tehniku koja se obraća svim čulima. Od tolike ugode čovjek bi mogao doista na kraju zaboraviti da iPhone 5 nije ništa drugo doli telefon s kojim možemo surfati po internetu.

12.09.2012. 15:36:00
http://metro-portal.hr/iphone-s-laserskom-tipkovnicom/73857/