Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2009. 10:47:37

iPhone oborio rekorde prodaje

Apple povećao dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući iPhoneu

(Getty Images)

Američka računalna tvrtka Apple izvijestila je da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila rast dobiti, što pokazuje da su kupci unatoč padu gospodarskih aktivnosti i dalje spremni trošiti na njezine relativno skupe uređaje.

U prva tri mjeseca 2009. ta je tvrtka, čiji su ključni proizvodi Macintosh kompjutori, te multimedijalni uređaji iPhone i iPod, ostvarila prihode u visini 8,16 milijardi dolara, u usporedbi sa 7,51 milijardom u istome tromjesečju godine ranije.

Dobit joj je poskočila 15 posto, na 1,21 milijardu dolara, s 1,05 milijardi dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na međunarodna tržišta otpada 46 posto prodaje te američke kompanije. Što se pak tiče pojedinih proizvoda, najbolje se prodavao iPhone, s prodanih 3,79 milijuna komada u prva tri mjeseca 2009., u usporedbi s 1,7 milijuna godinu ranije.

Apple je istodobno prodao 2,22 milijuna Mac kompjutora, što je tri posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine. No, to je bilo uglavnom očekivano budući da je Apple u ožujku lansirao novu liniju tih kompjutora, što je kupce odvratilo od kupnje starijih modela koji se postupno ukidaju.

Prodaja iPod media playera porasla je tri posto, na 11,01 milijuna komada.

"Izuzetno smo zadovoljni što možemo izvijestiti o najboljim tromjesečnim prihodima i dobiti u neprazničnom tromjesečju u povijesti naše kompanije", kazao je financijski direktor Applea Peter Oppenheimer.

"Appleovo financijsko stanje je i dalje vrlo solidno, te raspolažemo s gotovo 29 milijardi dolara u gotovini i kvalitetnim vrijednosnim papirima", dodao je. (hina/metro-portal)

23.04.2009. 10:47:37
http://metro-portal.hr/iphone-oborio-rekorde-prodaje/16921/