Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2010. 22:10:04
BEZ ODUGOVLAČENJA

Inzko pozvao međunarodnu zajednicu na zajednički angažman u BiH

BiH si ne može dopustiti da izgubi još jednu godinu, reforme se moraju provesti što prije, poručio je Valentin Inzko

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber/Cropix)

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je u utorak u Bruxellesu međunarodnu zajednicu da se snažnije angažira u potpori provedbi ključnih reformi u toj zemlji, priopćio je Ured visokog predstavnika (OHR) sa sjedištem u Sarajevu.

Inzko je u govoru na sjednici Odbora za politička i sigurnosna pitanja Europske unije ocijenio da BiH "ne može sebi dopustiti da izgubi još jednu godinu".

"Mi iz međunarodne zajednice moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da se predizborna kampanja koristi kao izgovor za daljnje odgađanje provedbe ključnih reformi", rekao je Inzko predstavnicima 27 zemalja u Odboru za politička i sigurnosna pitanja Europske unije.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH dodao je da političke snage u BiH djeluju nesložno i time ne primjenjuju načela na kojima je utemeljena Europska unija.

Ohrabrujućim je ocijenio nedavne poruke visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton koja je tijekom posjeta BiH poduprla političke snage kojima je cilj približavanje BiH euroatlantskim integracijama.

Visoki predstavnik i posebni predstavnik EU pozdravio je odluku vijeća Europske unije za vanjske poslove od 25. siječnja da Europska unija u Bosni i Hercegovini i dalje nastavi vojnu nazočnost u ovoj zemlji čime su "građanima pružena dodatna uvjeravanja i poslana pozitivna poruka".

Odbor za politička i sigurnosna pitanja ima središnju ulogu u oblikovanju vanjske i sigurnosne politike EU-a. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 22:10:04
http://metro-portal.hr/inzko-pozvao-medjunarodnu-zajednicu-na-zajednicki-angazman-u-bih/34472/