Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2009. 10:34:04
Zbogom gratis

Internet portali naplaćivat će pristup vijestima

Jedna od najvećih britanskih medijskih kuća namjerava naplaćivati pristup internet sadržaju njihovih portala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
The Johnston Press portali tražit će od čitatelja da plaćaju tromjesečnu pretplatu od 5 funti kako bi mogli čitati potpune vijesti i članke. Johnston je prvi regionalni izdavač u Britaniji koji će tražiti svoje čitatelje da plaćaju pretplatu.

Portali koji će biti uključeni u pretplatu su the Worksop Guardian, the Ripley & Heanor News i the Whitby Gazette.

Kompanija Johnston posjeduje više od 300 različitih izdanja u Britaniji, a pretrpjela je pad prihoda od oglašivača u njihovim tiskanim izdanjima. Stoga tvrde kako je online pretplata eksperiment kojim bi se čitatelje potaknulo da plaćaju za takvu vrstu sadržaja.

˝Jednom kada ograničite pristup portalima, a imate sadržaj koji se može pronaći i drugdje, tada ograničavate i broj ljudi koji vam dolazi na te portale˝, izjavila je Emily Bell, direktorica digitalnog sadržaja Guardiana. ˝No mislim da je dobro da se eksperimentira s različitim modelima, jer nesumnjivo trebamo pronaći nove načine privlačenja financijskih sredstava u medije.˝

The Financial Times tako naplaćuje punu pretplatu na svoje web sadržaje, a ranije ovog mjeseca, šef News Corpa, Rupert Murdoch, izjavio je kako će pokušati blokirati Google da koristi sadržaje s njihovih izdanja. Dodao je kako će portali njegove kompanije uskoro početi naplaćivati pretplatu.

30.11.2009. 10:34:04
http://metro-portal.hr/internet-portali-naplacivat-ce-pristup-vijestima/27525/