Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2020. 16:02:00
PRIPAZITE

Internet kriminal koristi pandemiju

Internetski kriminalci koriste pandemiju koronavirusa kako bi premjestili mete kibernetičkih napada s pojedinaca i malih tvrtki na velike korporacije, vlade i ključnu infrastrukturu, objavio je Interpol

Traže se rupe...
Traže se rupe... (Arhiva)

To međunarodno tijelo objavilo je da je nekoliko država prijavilo zlonamjerne programe (malware), napade na vlade, te na bolničku i medicinsku infrastrukturu, koji su već u problemima zbog zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

Policijske istrage pokazuju da većina napadača ocjenjuje dosta precizno maksimalnu svotu koju može tražiti od napadnutih tvrtki i organizacija, kaže Interpol.

"Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom, iskorištavajući strah i nesigurnost koji su uzrokovali socijalna i ekonomska situacija stvorena covidom-19", upozorio je glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

Organizacija je objavila da je daljnje povećanje stope kibernetičkog kriminala "vrlo vjerojatno u bliskoj budućnosti", posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće.

Netočne informacije o covidu-19 također su razlog "rastuće zabrinutosti" u više od 20 posto zemalja koje su odgovarale na istraživanje o kibernetičkom kriminalu, dodaje Interpol.

08.08.2020. 16:02:00
http://metro-portal.hr/internet-kriminal-koristi-pandemiju/126741/