Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2014. 17:48:02
PAPA FRANJO

Internet je Božji dar

Papa Franjo je i upozorio da prevelika želja za digitalnim povezivanjem može dovesti do izolacije od obitelji i prijatelja

Papa Franjo aktivan je na Twitteru
Papa Franjo aktivan je na Twitteru (Twitter)

Ovo je prva Papina poruka povodom svjetskog dana komunikacija, koja se tradicionalno objavljuje uoči spomendana svetog Franje Saleškoga, zaštitnika novinara.

'Internet pruža neograničene mogućnosti susreta s ljudima različitog kulturnog i tradicijskog nasljeđa i iskazivanja solidarnosti s njima', poručio je Papa. 'To je nešto zaista dobro, dar od Boga'.

Upozorio je, međutim, da opsesivna želja za digitalnim povezivanjem može uroditi izolacijom od susjeda i obitelji, 'onih koji su nam najdraži'.

Pozvao je da komunikacija u digitalno doba bude poput 'ulja koji ublažava bol i vina koje raduje srce'. Sugerirao je katoličkim vjernicima da, upuštajući se u takav dijalog, ne budu arogantni u inzistiranju da jedini posjeduju istinu i da ne zasipaju ostale crkvenim dogmama. 'Voditi razgovor znači vjerovati da i onaj drugi ima nešto vrijedno reći. Ulazak u takav dijalog ne znači da odbacujemo naše ideje i tradicije, već polazište da su one jedine vrijedne i apsolutne'.

Nadbiskup Claudio Mario Celli, čelnik vatikanskog ureda za društvene komunikacije, kazao je da ne misli kako Franjo ovime iznosi službeno stajalište o međuvjerskom dijalogu, rekavši da se naprosto radi o "duboko franjevačkom razmišljanju" potaknutom Evanđeljem, a ne dogmatskoj poruci.

'Neka svjetlo koje komunicirajući donosimo drugima ne bude rezultat specijalnih efekata, nego naše ljubavi i milosti prema onima koji su ostavljeni sami i ranjeni', zaključio je Papa u poruci.

23.01.2014. 17:48:02
http://metro-portal.hr/internet-je-bozji-dar/82866/