Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2020. 12:28:00
I TAMO?

Internet diskriminira žene

Posebno su zabrinjavajuće prijetnje kojima su "na mreži izložene žene i djevojke - napose nebjelkinje, pripadnice zajednice LGBTQ i drugih marginaliziranih skupina"

Žene nisu ravnopravne
Žene nisu ravnopravne (Arhiva)

Žene su na internetu diskriminirane te izložene zlostavljanju, upozorava Tim Beners-Lee, izumitelj World Wide Weba (WWW, W3, Web) u tekstu objavljenom u petak kojim poziva vlade i tvrtke na uvođenje hitnih mjera radi zaštite žena.

"Web za žene i djevojke ne funkcionira", piše taj britanski državljanin u tekstu objavljenom u povodu 31. rođendana Weba.

"Svijet je ostvario velik napredak u ravnopravnosti spolova", piše Berners-Lee u na mrežnoj stranici Word Wide Web Foundation, organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Posebno su zabrinjavajuće prijetnje kojima su "na mreži izložene žene i djevojke - napose nebjelkinje, pripadnice zajednice LGBTQ i drugih marginaliziranih skupina".

"Više od polovice ispitanih mladih žena doživaljava nasilje na mreži", u oblicima kao što su spolno uznemiravanje, prijeteće poruke i objava privatnih fotografija bez njihova pristanka, kaže Beners-Lee pozivajući se na studiju koju je proveo zajedno s WWW Foundation.

"Zbog takvih zlostavljanja žene napuštaju radno mjesto, a djevojke se ispisuju iz škole", no posebno je zabrinjavajuće što "stalno zlostavljanje primorava žene na šutnju. Svijet zbog toga gubi mogućnost da one iznose svoja stajališta i zamisli".

Osim toga, žene u daleko manjem broju od muškaraca imaju pristup internetu, bilo zato što nemaju novca ili znanja, a to također "produbljuje postojeću nejednakost".

Prema studiji koju je objavila zaklada, muškarci imaju 21 posto više izgleda nego žene za pristup internetu, a u manje razvijenim zemljama ta razlika je veća od 52 posto u korist muškaraca.

Vlada i poduzetnici reagiraju presporo kako bi ispravili te nejednakosti, ocjenjuje Tim Berners-Lee.

13.03.2020. 12:28:00
http://metro-portal.hr/internet-diskriminira-zene/124353/