Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2010. 14:27:20
PREDSTAVA

Interdisciplinarni projekt Tracks u MSU

Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti predsatvu netom nakon uspješnog predstavljanja u Parizu

(Eurokaz)

Eurokazov program izvedbenih umjetnosti u MSU-u nastavit će se hrvatskom premijerom interdisciplinarnog projekta Tracks autorskog para Barbare Matijević i Giuseppea Chicoa.

Projekt je nastao kao koprodukcija Eurokaza i MSU-a s udrugom de facto, Art radionicom Lazareti i belgijskim Kaaitheaterom gdje je praizveden u listopadu 2009. u sklopu festivala Spoken World.

Barbara Matijević već je punih deset godina prisutna na hrvatskoj i međunarodnoj plesnoj i kazališnoj sceni. Uz bogato izvođačko iskustvo sa stranim i domaćim koreografima i redateljima, 2003. godine započinje autorske projekte i zajedničke projekte s drugim umjetnicima (kombinirane operacije, Via Negativa).

Godine 2008. osmišljava s Giuseppeom Chicom trilogiju „Teorija performansa budućnosti ili Jedini način spasa od masakra jest taj da mu postanemo autori?"

Prvi dio - nagrađivana predstava pod nazivom I AM 1984, postigla je velik uspjeh kod kritike i publike, te je prikazana na brojnim prestižnim europskim festivalima (Italija, Francuska, Švicarska, Belgija, Norveška, etc.)

Predstava Tracks - drugi je dio trilogije, a zagrebačka publika imat će je prilike vidjeti netom nakon uspješnog predstavljanja u uglednom Centru Georges Pompidou u Parizu.Tracks se nadovezuje na formalni okvir prvog dijela, izravnim obraćanjem publici u formi predavanja. Verbalnoj rijeci informacija pridružuju se slike putem crteža, te zvučni zapisi (eng. tracks ), razvijajući zajedno kompleksnu mrežu označitelja s referencama na široki "katalog znanja", od povijesti i umjetnosti, do popularne kulture, znanosti, video igara, filmova i glazbe.

Nakon I AM 1984, prvog dijela trilogije, u kojem Barbara Matijević razrađuje nacrt mentalnog grananja BM (avatara izvođačice Barbare Matijević), projekt Tracks nastavlja razvijati ideju uprizoravanja povijesti. I dalje slijedimo BM ovoga puta s 1989. godinom kao referentnom točkom.

Projekt je podržao Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

15.02.2010. 14:27:20
http://metro-portal.hr/interdisciplinarni-projekt-tracks-u-msu/33140/