Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2013. 10:58:00
EH, DA ...

Inteligentnija su djeca sklonija lošem ponašanju

Naravno, ovdje se pod nestašlucima misli na alkohol, duhan i droge kojima su skloniji od djece prosječne inteligencije

Inteligencija u ovim slučajevima ne pomaže
Inteligencija u ovim slučajevima ne pomaže (Shutterstock)

Imate pametnog klinca koji je "živo srebro" ili mali vrag? Ako je uz to vrlo rječit od najranije dobi i sve mu ide od ruke, male mu nestašluke opraštate i sretni ste što imate zdravo i inteligentno dijete. 

E, novo istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da su takvi mali veseljaci u svojim tinejdžerskim godinama skloni svakakvim glupostima, od pušenja i alkohola pa sve do droga. Prativši 3 tisuće jednojajačanih blizanaca do njihove punoljetnosti znanstvenici su uočili da su blizanci koji su ranije naučili govoriti, čitati i pisati dvostruko skloniji alkoholu od manje naprednih.

Kad se tome doda britansko istraživanje koje je pokazalo da su djevojčice koje su u osnovnoj školi bile u najboljih 30 posto u testovima inteligencije puno radije eksperimentirale s drogama u pubertetu, vrijeme je da se malo zabrinete.

Naime, do sada su znanstvenici zastupali teoriju da inteligentnija djeca rade manje takvih "nestašluka" jer im inteligencija omogućava brzo shvaćanje posljedica rizičnog ponašanja, no ova su ih istraživanja opovrgla.

Teorija koju zastupa voditelji finskog istraživanja profesor Antti Latvala tvrdi da je upravo inteligencija odgovorna za ovakvo ponašanje, jer je povezana sa znatiželjom koja je najčešći uzrok rizičnog ponašanja. 

Stoga, ako imate klinca s početka članka ... pripazite na njega malo bolje.

17.09.2013. 10:58:00
http://metro-portal.hr/inteligentnija-su-djeca-sklonija-losem-ponasanju/80505/